Hoppa till huvudinnehåll

Pälsfarmer i Europa tar modell av Finland

Rävar i burar i pälsfarm
Arkivbild. Rävar i burar i pälsfarm Bild: Yle/Sofi Nordmyr pälsdjursfarm

Finland har varit en föregångare då det gäller certifieringen av pälsfarmer i tio år. Nu följer övriga Europa i Finlands fotspår tack vare WelFur-systemet.

I Finland har ett fungerande certifieringsprogram funnits redan en längre tid och WelFur-systemet ska nu komplettera detta.

Det nya systemet ska från och med 2017 tas i bruk i Europa. Det unika systemet ger farmerna möjlighet att mäta djurens välmående och att följa dess utveckling. WelFur har utvecklats på sju europeiska universitet av opartiska forskare.

- Målet med WelFur-programmet är att förbättra pälsdjurens välmående på pälsfarmerna. Det finns många felaktiga uppfattningar om djurens välmående. WelFur hjälper att korrigera missuppfattningar och ger mer transparent information om pälsindustrin till konsumenten, konstaterar Marja Tiura, verksamhetsledare på Finlands pälsdjursuppfödares förbund.

Finskt certifikat visade vägen

Efterfrågan på certifierade pälsverk är stort och ansvarsfullt producerade finska pälsverk är högt uppskattade i världen. I Finland kommer WelFur att komplettera det redan befintliga systemet, som även i fortsättningen kommer att betjäna pälsindustrin som ett centralt verktyg.

- WelFur kommer att stöda det finländska certifieringssystemet och säkra dess försprång på marknaden även i framtiden. Det besvarar även det stora behovet att bevisa att pälsdjuren mår bra på pälsfarmerna, säger Tiura.

Ingen europeisk pälsauktion kommer att sälja pälsar som inte är WelFur-certifierade från och med år 2020.

Läs också