Hoppa till huvudinnehåll

Ljus vid horisonten för den östnyländska ekonomin

lyftkran
De många lyftkranarna är ett tecken på att ekonomin är på väg uppåt. lyftkran Bild: Yle/Robin Halttunen lyftkranar

Just nu ser det ekonomiska läget i Finland bättre ut än på länge. Också i Östnyland ljusnar det i horistonten – bostäder går åt snabbare och företagen är mer villiga att investera.

Tidigare i veckan reviderade Finlands bank sin prognos. Enligt den verkar det som om landet börjar lägga recessionen bakom sig: Det ekonomiska läget ser bättre ut än på länge.

Vd Mauri Molander vid Östnylands andelsbank bekräftar att det ekonomiska läget också i Östnyland ser bättre ut än för ett år sedan.

Både företag och vanliga östnylänningar verkar ha mer framtidstro.

– Om man tittar på försäljningstider för bostäder eller fastigheter så har de blivit lite kortare. Och företagarna är lite mer intresserade av att investera om man jämför med situationen för ett år sedan, säger Molander.

Dessutom har arbetslöshetssiffrorna sjunkit de senaste månaderna.

Mauri Molander
Arkivbild av Mauri Molander, vd för Östnylands andelsbank. Mauri Molander Bild: Yle/Sofia Strömgård mauri molander

Bostadslånen tenderar att vara en bra indikator på det ekonomiska läget. Enligt Molander har mängden bostadslån vuxit lite kraftigare än förra året.

Också räntenivån har en stor betydelse.

– USA:s centralbank FED höjde räntenivån den här veckan, och det kommer säkert att synas här i Europa om en tid. När de höjer räntan så betyder det att de också tycker att framtiden ser ljusare ut.

Händer också i Östnyland

Trots att det finns en liten tillväxt just nu, poängterar Mauri Molander att Finlands bruttonationalprodukt fortfarande ligger på en lägre nivå än innan recessionen som började 2008.

Nu talar man om en tillväxt på ungefär 1,2 till 1,4 procent, medan Finland såg en tillväxt på två till tre procent innan recessionen.

Enligt Molander är det fortfarande en lång väg att gå tills Finland tar sig ur träsket.

– Men om du går till västra åstranden här i Borgå eller till Nickby, så ser du många lyftkranar. Nog händer det redan här i Östnyland. Det byggs ganska häftigt.

AGA
AGA och Neste invigde nyss en ny vätgasanläggning i Sköldvik. AGA Bild: Yle/Jeannette Lintula fabrik,Neste Abp,Sköldvik

Mauri Molander vill också lyfta upp industriområdet i Sköldvik, som har en stor betydelse för hela Östnyland.

– De investerar tio miljoner euro där varje år, och ibland investerar man hundra miljoner euro om året. Så tillväxten har nog kommit hitåt också.

Viktigt med framtidstro trots ekonomiska utmaningar

Det är bland annat närheten till huvudstadsregionen som gör Östnyland attraktivt för företag och investerare.

Däremot finns det skillnader kommunerna emellan.

Sibbo ligger närmast huvudstadsregionen och drar mest nytta av de positiva saker som händer där. Men ju längre österut man tar sig, desto svagare bli tillväxten.

– Men här i Östnyland måste vi komma ihåg att vi har det ganska bra i allmänhet om man jämför med resten av Finland, till exempel de östra eller norra delarna, säger Molander.

Om man tittar på försäljningstider för bostäder eller fastigheter så har de blivit lite kortare. Och företagarna är lite mer intresserade av att investera om man jämför med situationen för ett år sedan.― Mauri Molander

Det finns fortfarande många ekonomiska utmaningar att ta itu med, också i Östnyland.

Molander menar ändå att det är viktigt med framtidstro om vi ska kunna behålla den svaga tillväxt vi nu ser.

– Jag hoppas att människor investerar i nya bostäder och att företagen investerar i nya maskiner och sådana saker. Det enklaste för en vanlig östnylänning är att se till att köpa varor från regionen så att centarna och eurorna hålls här, säger Mauri Molander.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland