Hoppa till huvudinnehåll

Obama: Ronald Reagan roterar i sin grav

Barack Obama på presskonferens i Vita huset.
President Barack Obama på presskonferens i Vita huset på fredagen. Barack Obama på presskonferens i Vita huset. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Barack Obama,Vita huset

De amerikanska anklagelserna mot Ryssland för politiska cyberattacker blev allt starkare på fredagen. President Obama hotade Ryssland med sanktioner och andra motattacker.

Obama antydde klart att president Putin själv var inblandad i dataintrången som ledde till negativ publicitet kring den demokratiska kandidaten Hillary Clinton.

- Det är inte mycket som sker i Ryssland utan Vladimir Putins vetskap, sade Obama på en presskonferens då han tillfrågades om Putin personligen stod bakom dataintrången.

Varnade Putin redan i september

Obama sade att han redan två månader före det amerikanska presidentvalet i höstas varnade Putin för dataintrång och uppmanade den ryska presidenten se till att de upphör.

Det här samtalet ägde rum under G-20-mötet i Kina i september, enligt Obama.

Han upprepade att USA kan hämnas. En del åtgärder blir offentliga, medan andra kommer att vidtas i tysthet, sade han.

Underrättelsetjänsterna överens om Rysslands skuld

Den federala polisen FBI har kommit fram till samma analys av den ryska inblandningen i presidentvalet som säkerhetstjänsten CIA, rapporterade amerikanska medier på fredagen.

CIA-chefen John Brennan har sänt ett budskap till sina anställda där han uppger att han talat med FBI-chefen James Comey och att de är överens om målet och omfattningen av den ryska inblandningen.

Den blivande presidenten Donald Trump har avfärdat alla uppgifter om att Ryssland skulle ha hjälpt honom att vinna presidentvalet.

Obama: Ryssland är en svag nation

Obama sade på fredagen att Ryssland är en svag nation som inte kan göra USA någon större skada.

- Ryssarna är svagare än USA. Deras ekonomi kan inte producera någonting som folk skulle vilja ha, utom olja, gas och vapen. De är inte innovativa.

Den avgående demokratiska presidenten var oförstående gentemot republikanernas ovilja att erkänna ryska dataintrång och Trumps uttalade beundran för Vladimir Putin.

- Ronald Reagan skulle rotera i sin grav, sade Barack Obama.

Reagan var amerikansk republikansk president 1981-1989 och förde en hård politik gentemot Sovjetunionen, som föregick Ryssland som USA:s motpart på den internationella scenen.

Det amerikanska presidentvalet 2016