Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals väntar på evakuering i Aleppo

En man sitter på knä och ber i östra Aleppo, som är belägrat av rebeller. I bakgrunden övergivna byggnader skadade av striderna i staden.
En man sitter på knä och ber i östra Aleppo, som är belägrat av rebeller. I bakgrunden övergivna byggnader skadade av striderna i staden. Bild: EPA/STR aleppo

Tusentals civila och rebeller väntade på lördagen på att evakueringen från den belägrade delen av Aleppo skulle återupptas.

Representanter för regeringen och rebellerna meddelade tidigare på lördagen att man kommit överens om att fortsätta evakueringen. Senare på dagen anklagade rebellerna Iran för att förhala evakueringen. Enligt rebellerna kräver Iran att människor som finns i de av rebellerna omringade shiabyarna al-Fu’ah och Kefriya släpps ut, innan evakueringen av Aleppo fullföljs.

I utbyte mot att evakuera al-Fu’ah och Kefriya vill rebellerna att också Madaya och Zabadani, som omringas av regeringsstyrkor, evakueras.

Evakueringarna avbröts på fredagen

Den syriska regeringen avbröt på fredag förmiddag evakueringen av civila i Aleppo, som påbörjades i torsdags. Enligt regeringen ska rebeller ha försökt smuggla ut tunga vapen och gisslan från det belägrade området i staden.

Internationella Röda Korset vädjade på lördagen för en säker evakuering av civila.

- Människorna har lidit mycket. Hjälp oss att rädda tusentals människoliv, sade Marianne Gasser, ledare för Röda Korsets Syrien-delegation.

- Vi kan inte överge de här människorna.

Frankrike vill skicka observatörer

Enligt nyhetsbyrån AFP kommer Frankrike att föreslå för FN:s säkerhetsråd att observatörer skickas till Aleppo för att övervaka evakueringen och rapportera om behandlingen av civila.

Säkerhetsrådet kunde rösta om förslaget redan på söndag, trots att Ryssland motsätter sig, säger diplomatkällor till AFP.

Ryssland stöder Syriens regering och som permanent medlem i FN:s säkerhetsråd har landet makten att fälla förslaget om att skicka observatörer till Aleppo.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes