Hoppa till huvudinnehåll

Våldsamheter vid polska parlamentet

Protester mot ny medielag utanför det polska parlamentet sejmen i Warszawa.
Utanför parlamentsbyggnaden i Warszawa natten till lördagen. Protester mot ny medielag utanför det polska parlamentet sejmen i Warszawa. Bild: EPA / Bartlomiej Zborowski Polen,Sejm,demonstrationer,Warszawa

Kravallpolis bröt på lördagsmorgonen en blockad som upprätthölls av oppositionella demonstranter utanför det polska parlamentet i Warszawa.

Polisen använde tårgas för att skapa en öppning i blockaden så att parlamentsledamöterna kunde lämna byggnaden.

Blockaden var en protest mot att det styrande partiet Lag och rättvisa planerar införa restriktioner för pressen.

Bara ett fåtal utvalda journalister ska få bevaka händelserna i parlamentet i fortsättningen, enligt partiets planer.

Lag och rättvisa (PiS) har majoritet i parlamentet med 234 av 460 platser i underhuset och 64 av 100 platser i överhuset.

I samband med uppståndelsen utanför parlamentsbyggnaden började även oppositionens ledamöter protestera mot inskränkningarna i pressfriheten genom att hålla upp plakat inne i plenisalen med slagord mot censur och för en fri press.

PiS-ledamöterna lämnade då plenisalen och godkände regeringens budgetförslag genom att hålla en omröstning i en mindre sal utan att pressen var närvarande.

Oppositionen säger att det här arrangemanget var olagligt och att det inte finns oberoende bevis på hur omröstningen gick till. Oppositionen kräver att omröstningen tas om i den ordinarie plenisalen nästa vecka.