Hoppa till huvudinnehåll

FN:s säkerhetsråd ska rösta om observatörer för Aleppo-evakuering

Barn visar segertecknet i stadsdelen Salah al-Din i östra Aleppo 16.12.2016
Barn visar segertecknet i stadsdelen Salah al-Din i östra Aleppo 16.12.2016 Barn visar segertecknet i stadsdelen Salah al-Din i östra Aleppo 16.12.2016 Bild: EPA/STR Aleppo

På söndagen samlas FN:s säkerhetsråd för att rösta om Frankrikes förslag om att skicka internationella observatörer för att övervaka evakueringen av Aleppo. Rysslands röst kan bli avgörande.

I resolutionstexten som säkerhetsrådet ska ta ställning till understryks att evakueringarna av civila måste vara frivilliga och att de som evakueras måste få välja vart de ska. Både de som väljer att lämna Aleppo och de som väljer att stanna kvar ska skyddas.

Säkerhetsrådet samlas klockan 18, finsk tid, för att besluta om man ska skicka "neutrala observatörer" för att övervaka och rapportera om evakueringarna.

I resolutionen krävs också skydd av alla läkare, sjukhus och ambulanser i det aktuella området.

Röda halvmånens ambulanser evakuerade civila från östra Aleppo 15.12.2016
Röda halvmånens ambulanser evakuerade civila från östra Aleppo 15.12.2016 Röda halvmånens ambulanser evakuerade civila från östra Aleppo 15.12.2016 Bild: EPA/GHITH SY Aleppo,Syrien,Röda halvmånen

Tanken är att FN-personal som redan finns i regionen ska kunna agera som observatörer.

Det finns en del oro för att Ryssland kan lägga in sitt veto mot resolutionen om observatörerna. Ryssland har lagt in sitt veto mot sex resolutioner gällande Syrien sedan konflikten i Syrien började 2011.

Det är oklart hur många civila som finns kvar i östra Aleppo. Enligt FN:s uppskattningar kan de vara uppemot 40 000.

Barn lekte i stadsdelen Salah al-Din i östra Aleppo 16.12.2017
Barn lekte i stadsdelen Salah al-Din i östra Aleppo 16.12.2017 Barn lekte i stadsdelen Salah al-Din i östra Aleppo 16.12.2017 Bild: EPA/STR Aleppo,Syrien

Omkring 8 500 människor, inklusive 3 000 rebellkrigare evakuerades från östra Aleppo i torsdags då evakueringarna kom igång.

Processen avbröts på fredagen och evakueringsbussar tvingades vända tillbaka.

Frusna och rädda människor väntar på evakuering

Den syriska regeringen beskyllde rebeller för att ha försökt smuggla tunga vapen och fångar med sig ut ur Aleppo.

Enligt oppositionen stoppades evakueringarna för att regeringen krävde att man samtidigt evakuerade invånare från byarna Foua och Kefraya som belägras av rebeller.

En man bad vid ruinerna av Umayyad-moskén i gamla stan i Aleppo 16.12.2016
En man bad vid ruinerna av Umayyad-moskén i gamla stan i Aleppo 16.12.2016 En man bad vid ruinerna av Umayyad-moskén i gamla stan i Aleppo 16.12.2016 Bild: EPA/STR Aleppo,Syrien,umayyad-moskéen i aleppo

Därefter krävde rebellerna att också invånare i två städer (Zabadani och Madaya) intill gränsen mot Libanon, som är belägrade av regeringsstyrkor, ska omfattas av evakueringarna.

På lördagen rapporterades att parterna hade kommit överens om att fortsätta evakueringen från östra Aleppo parallellt med evakueringar av sjuka och skadade från Kefraya och Foua och vissa från Zabadani och Madaya.

Men vid middagstid på söndag hade evakueringarna inte ännu återupptagits. Tusentals frusna och rädda människor väntade fortfarande på att få komma ut ur östra Aleppo.

1 200 människor skulle få lämna östra Aleppo på söndagen

Tidigt på lördag eftermiddag rapporterade statliga syriska medier att de första evakueringsbussarna hade rullat in i östra Aleppo.

Enligt de här rapporterna skulle 1 200 människor evakueras från shiadominerade Foua och Kefraya pararellt med att en motsvarande civila får lämna östra Aleppo.

Rebellkrigare och deras familjer skulle inte omfattas av dagens evakuering från Aleppo. Krigare kan få lämna staden om den här evakueringen förlöper väl och flera människor får lämna Foua och Kefraya, rapporterar statlig syrisk tv.

Jihadistattack sätter stopp för evakueringarna?

Vid 15-tiden på söndag eftermiddag rapporterade flera källor att evakueringsbussar som var på väg till byarna Foua och Kefraya hade anfallits och bränts upp. Jihadister från gruppen Jabhat Fateh al-Sham, eller före detta Nusrafronten, utpekades som skyldiga till attacken, men det kan också handla om någon annan grupp.

Det sätter med stor sannolikhet stopp för evakueringsplanerna, åtminstone för den här dagen.

Läs också