Hoppa till huvudinnehåll

Lejonen förlorade mot Ryssland – slutar trea i turneringen

Det blev bara en seger för Finland i EHT-turneringen i Moskva. I den avslutande matchen mot Ryssland förlorade man med 3–4.

Redan inför matchen mellan Finland och Ryssland var det klart att Sverige vinner turneringen i Moskva och att Tjeckien slutar sist.

Den sista matchen skulle alltså avgöra vilket lag av Finland och Ryssland som skulle sluta tvåa. Det blev Ryssland.

– Vi gör en riktigt bra match men förlorar. Vi gav inte Ryssland många målchanser i spel fem mot fem.

– Vi visade ändå att vi kan spela på hög nivå, sa chefstränaren Lauri Marjamäki efter matchen.

Snabb kvittering av Ryssland

Finland rivstartade ändå matchen och Harri Pesonen gjorde 1–0 redan i matchens andra byte. Matchen var då endast 47 sekunder gammal.

Det stjärnspäckade ryska laget lät sig ändå inte nedslås av baklängesmålet utan Maxim Sjalunov kvitterade en minut senare då hans handledsskott hittade in bakom Joni Ortio i Finlands mål.

Några minuter senare drog Niko Mikkola på sig en 2+2-minuters utvisning för hög klubba och Ryssland fick chansen att spela i power play.

Det numerära överläget utnyttjade laget. Jegor Jakovlev gjorde först 2–1 och sedan ökade Ivan Telegin på till 3–1.

Finland hade flera riktigt bra målchanser i slutet av den första perioden och framför allt i den andra perioden hängde en finländsk reducering i luften.

Men istället för finländsk glädje på isen var det Ryssland som gjorde nästa mål. Ilja Kovaltjuk kom in på isen direkt från utvisningsbåset och ensam med Joni Ortio gjorde han inget misstag, 4–1 till Ryssland.

I slutet av den andra perioden lyckades Finland till slut trycka in en reducering. Teemu Hartikainen spelade fram till Henrik Haapala som reducerade till 2–4.

Nytt mål av Aaltonen

Finland inledde matchen lysande och samma visa var det också i den tredje perioden. Miro Aaltonen reducerade till 3–4 bara 15 sekunder in i den sista perioden. Målet var Aaltonens sjätte på lika många landskamper.

I mitten av den sista perioden var Joni Ortio väldigt nära att bjuda Ryssland på ett femte mål då han stod för en stor blunder bakom eget mål men Dmitrij Kugrisjevs missade tomt mål.

Finland tryckte på ordentligt för en kvittering i slutet av matchen och framför allt första kedjan med Henrik Haapala, Miro Aaltonen och Teemu Hartikainen spelade riktigt bra men utan att lyckas göra mål.

Ryssland redde ut stormen och vann med 4–3 och det blev därmed hemmalaget som slutade tvåa i turneringen.

– Vi gör en bra match. Jämför man med matchen mot Sverige så höjer vi verkligen vår nivå. Det var fint att man ser att man klarar sig på den här nivån, sa Henrik Haapala efter matchen.

– Vi gjorde vår bästa match i turneringen och vi hade nog förtjänat ett bättre resultat, sa Miro Aaltonen.

Resultat:

Ryssland – Finland 4–3
00.47 0–1 Pesonen
01.46 1–1 Sjalunov
07.36 2–1 Jakovlev (Plotnikov) PP
09.34 3–1 Telegin (Kiselevitj, Ozhiganov) PP
32.53 4–1 Kovaltjuk (Datsiuk)
36.46 4–2 Haapala (Harikainen, Aaltonen)
40.15 4–3 Aaltonen (Hartikainen)