Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland ämnar lägga in veto mot Aleppo-observatörer

FN:s säkerhetsråd
FN:s säkerhetsråd Bild: EPA/ANDREW GOMBERT fn:s säkerhetsråd

Ryssland har meddelat att landet kommer att använda sig av sin vetorätt när FN:s säkerhetsråd röstar om att skicka observatörer till Aleppo.

Den ryske FN-ambassadören Vitalij Tjurkin säger att Ryssland inte kan godkänna Frankrikes resolutionsförslag. Frankrike vill skicka observatörer till Aleppo för att övervaka evakueringen av de civila i de östra delarna av staden.

- Det kan vi inte stöda. Vi kan inte låta förslaget gå igenom eftersom det är helt katastrofalt, sade Tjurkin innan säkerhetsrådets möte började i New York.

Ryssland, som stöder den syriska regeringen, anser att Frankrikes förslag inte går att genomföra, och att det skulle vara farligt för observatörerna. Enligt Tjurkin är Ryssland ändå inte emot observation i sig.

Ryssland lägger fram eget förslag

Enligt diplomatkällor har Ryssland kommit med ett eget resolutionsförslag inför säkerhetsrådet. Enligt nyhetsbyrån AFP föreslår Ryssland att FN arrangerar observation av de civila som finns kvar i östra Aleppo. I förslaget nämns ändå ingenting om att skicka observatörer till Aleppo, enligt AFP.

Evakueringarna i Aleppo, som påbörjades i torsdags och avbröts i fredags har varit kaotiska. Rapporter om skottlossning har kommit in, och civila som försökt ta sig ut ur staden har tvingats vända tillbaka.

Evakueringen återupptogs enligt statliga syriska medier sent på lördagseftermiddagen.

Vid 15-tiden på söndag eftermiddag rapporterade flera källor att evakueringsbussar som var på väg till byarna al-Fu'ah och Kefraya hade anfallits och bränts upp. Jihadister från gruppen Jabhat Fateh al-Sham, eller före detta Nusrafronten, utpekades som skyldiga till attacken, men det kan också handla om någon annan grupp.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes