Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty anklagar Burma för brott mot mänskligheten

Pakistanska demonstranter protesterar mot Burmas behandling av rohingyas i Karachi 9.12.2016
Pakistanska demonstranter protesterar mot Burmas behandling av rohingyas i Karachi 9.12.2016 Pakistanska demonstranter protesterar mot Burmas behandling av rohingyas i Karachi 9.12.2016 Bild: EPA/SHAHZAIB AKBER Rohingyer,Myanmar,Pakistan

Människorättsorganisationen Amnesty International anklagar burmesiska säkerhetsstyrkor för svåra övergrepp mot folkgruppen rohingya. Våldtäkterna och avrättningarna kan utgöra brott mot mänskligheten.

De burmesiska säkerhetsstyrkorna har gjort sig skyldiga till mängder av olagliga avrättningar, våldtäkter mot flickor och kvinnor i delstaten Rakhine, nära gränsen mot Bangladesh. Helikoptrar har beskjutit bybor och hela byar har bränts ner i offensiven, enligt en ny rapport från Amnesty International.

Amnesty baserar sin rapport på omfattande intervjuer med rohingyas, både i Burma och Bangladesh, kompletterat med analyser av satellitbilder, foton och videor.

Organisationen kallar militärens attacker mot de muslimska rohingyas för en "känslokall och systematisk våldskampanj".

Nur Begam sörjer sin döda son i ett flyktingläger för rohingyas i Teknaf, Bangladesh 26.11.2016
Nur Begam sörjer sin döda son i ett flyktingläger för rohingyas i Teknaf, Bangladesh 26.11.2016 Nur Begam sörjer sin döda son i ett flyktingläger för rohingyas i Teknaf, Bangladesh 26.11.2016 Bild: EPA/STRINGER Rohingyer,Myanmar,Mr. Bangladesh,flyktingar

Dessutom anklagas Bangladesh för att olagligt ha drivit tillbaka tusentals flyktingar. Situationen för flyktingarna beskrivs som desperat.

Enligt FN har åtminstone 27 000 rohingyas sökt skydd i Bangladesh. Hotet om att gripas och deporteras har gjort att flyktingarna tvingats gömma sig i läger, byar och skogar i sydöstra Bangladesh.

Aung San Suu Kyi får hård kritik

Fredspristagaren Aung San Suu Kyi som i praktiken styr Burmas regering får nu hård internationell kritik.

Tidigare den här månaden anklagade Malaysias premiärminister Najib Razak henne för att tillåta "folkmord".

Aung San Suu Kyi beundrar en orkidé som döpts efter henne under ett besök i Singapore 1.12.2016
Aung San Suu Kyi beundrar en orkidé som döpts efter henne under ett besök i Singapore 1.12.2016 Aung San Suu Kyi beundrar en orkidé som döpts efter henne under ett besök i Singapore 1.12.2016 Bild: EPA/WALLACE WOON Aung San Suu Kyi,Myanmar

Också i Amnestyrapporten riktas hård kritik mot Suu Kyi.

- Även om militären är direkt ansvariga för brotten, har Aung San Suu Kyi misslyckats med att leva upp till både sitt politiska och moraliska ansvar – att försöka stoppa, och fördöma, det som utspelas i delstaten Rakhine, skrivs i Amnestys pressmeddelande om den nya rapporten.

Suu Kyi har hittills reagerat rätt ilsket på kritiken. Hon har ansett att omvärlden inte förstår sig på situationen i Rakhine och ska låta bli att blanda sig i hela problematiken.