Hoppa till huvudinnehåll

Bilister orsakar fara genom att filma olyckor - många stannade upp vid seriekrock på Ring III i Esbo

Regnväder genom bilfönster
Arkivbild. Regnväder genom bilfönster Bild: Mikael Crawford/Yle Regnigt väder,Trafikväder,trafik,rusningstrafik

Efter måndagens seriekrock saktade många bilister ner vid olycksplatsen för att få bild på olyckan. Enligt räddningsverket är det ett allmänt problem att bilar saktar ner vid olyckor för att fånga scenen med sin mobiltelefon.

På måndag morgon tjugo i åtta krockade åtta bilar på Ring III i Esbo mellan avtaget till Gammelgård och avtaget till Juvamalmen. Ingen blev allvarligt skadad i seriekrocken, men olyckan ledde till långa köer på Ring III i riktning österut.

Tiotals bilar saktade ner vid olyckan på Ring III och förevigade olycksplatsen med sina mobiltelefoner, berättar jourhavande brandmästare Kalle Ristola.

- Det har blivit vanligt att folk uppför sig så, nästan i varje bil syns någon kamera. Det har förstås ingen betydelse om den som tar bilder inte kör. Men jag såg själv idag några bilister som försökte ta en bild med ena handen samtidigt som de körde förbi olycksplatsen, säger jourhavande brandmästare Kalle Ristola på Västra Nylands räddningsverk.

Vanligt att förbipasserande filmar olyckor

Att förbipasserande filmar eller tar bilder på olyckor är mycket allmänt enligt räddningsverken i huvudstadsregionen. I Helsingfors säger jourhavande brandmästare Vesa Berg att filmande av olyckor är allmänt - nästan på varenda utryckning tar folk fram sina mobiltelefoner och filmar. Problemet är också bekant i Vanda

- Det är mycket vanligt. På motorvägen kan det hända att bilar saktar ner så att de nästan stannar upp för att få bild på en olycka. Risken finns att förbipasserande orsakar en till olycka. Varför måste man få foton och videosnuttar från en olycksplats, undrar riskhanteringschef Yrjö Jalava på Mellersta Nylands räddningsverk.

Ambulansjagare mindre vanligt - men mycket farligt

Efter måndagens seriekrock ringde en lyssnare in till Yle Vega Huvudstadsregionen och berättade att det var några bilar som hakade på efter utryckningsfordonen för att komma snabbare igenom trafiken. På Västra Nylands räddningsverk har jourhavande brandmästare Kalle Ristola inte märkt av att bilar skulle ha följt utryckningsfordonen på måndag morgon.

- Sådant händer ibland, men vi ser inte om det kör någon bakom oss. Det är mycket farligt om det kommer andra bilar efter utryckningsfordonen när bilarna som väjt för oss svänger tillbaka in på körfilen, säger jourhavande brandmästare Kalle Ristola.

Har du sett riskbeteende vid olycksplatser i huvudstadsregionen? Skriv i kommentarerna så kan vi ta med din berättelse i vår sändning på tisdag morgon.

Läs också