Hoppa till huvudinnehåll

Brevskrivandet till presidenten har mattats av

Sauli Niinistö
Många vill att president Sauli Niinistö ingriper i frågan om jourreformen. Men frågan är, kan han göra det? Arkivbild. Sauli Niinistö Bild: Yle/Jonny Smeds sauli niinistö

President Sauli Niinistö har hittills fått 3 220 brev och mejl om jourreformen. Det ligger på ungefär samma nivå som i fredags.

I onsdags kom 900 brev till presidenten där upprörda medborgare ville att presidenten skulle stoppa jourreformen som fråntar Vasa centralsjukhus rätt till omfattande jour. På torsdagen kom 2 000 brev till. Men nu tycks brevskrivandet ha mattats av.

Alla kommer att få ett svar på sitt brev. De flesta brev svarar presidentens medarbetare på men i den mån han hinner kommer presidenten själv också att svara på brev.

Kan presidenten stoppa jourreformen?

President Niinistö väntas stadsfästa lagen om jourreformen på onsdag.

Enligt professor emiritus Heikki Paloheimo till Vasabladet kan presidenten vänta i tre månader med att stadfästa en lag. Under de tre månaderna kan presidenten be om ett utlåtande av Högsta domstolen eller Högsta förvaltningsdomstolen.

Det betyder ändå inte att lagen kan stoppas. Presidenten kan välja att inte stadfästa lagen men då går frågan tillbaka till riksdagen för ett nytt avgörande. Det innebär att riksdagen kan driva genom en lag utan att presidenten stadfäster den.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten