Hoppa till huvudinnehåll

En stadsveterinär blir stordjursveterinär i Västnyland

En liten hund ligger nedsövd inför tandröntgen.
Smådjur sköts inte längre av den kommunala veterinären. En liten hund ligger nedsövd inför tandröntgen. Bild: Yle / Ted Urho evidensia

Två av tre tjänster som stadsveterinär i Karis, Ekenäs och Ingå ska dras in. Uppgifterna för en av stadsveterinärerna ändras till stordjursveterinär.

Stordjursveterinären kommer att jobba vid veterinärmottagningen i Västankvarn i Ingå. Tjänsten som stordjursveterinär fylls i första hand genom intern ansökning.

Stordjursveterinären i Ingå kommer att ha hand om icke brådskande vård av nyttodjur och hälsovård för nyttodjur under tjänstetid.

Jouren sköts av privatföretag

Från och med mitten av januari kommer kommunerna inte längre själva att producera alla veterinärtjänster.

Företaget Sjundeå Veterinärer, även kallad Sjuvet, tar då över den kommunala veterinärjouren. Sjuvet ska ha hand om jouren för produktionsdjur dygnet runt samt smådjursjouren utanför tjänstetid. Under tjänstetid sköter privata veterinärmottagningar smådjur.

Sydspetsens miljöhälsonämnd beslöt att dra in veterinärtjänsterna och ändra om en tjänst till stordjursveterinär på torsdagen (15.12). Nämnden godkände också avtalet om kommunal jourverksamhet med Sjundeå Veterinärer.