Hoppa till huvudinnehåll

Lastbil körde in i julmarknad i Berlin - minst tolv döda - misstänkt chaufför gripen

Två brandmän står vid lastbilen som körde in i en folksamling på en julmarknad i Berlin.
Två brandmän står vid lastbilen som körde in i en folksamling på en julmarknad i Berlin. Bild: EPA/Michael Kappeler Berlin,Breitscheidplatz

En lastbil körde på måndag kväll rakt in på en julmarknad i Berlin. Minst tolv människor har dött och 48 har skadats. Många är allvarligt skadade.

Marknaden hölls på Breitscheidplatz i närheten av Kejsar Wilhelms kyrka i Kurfürstendamm i stadsdelen Charlottenburg i de västra delarna av centrala Berlin. Det är ett populärt turistområde.

En man som misstänks ha kört långtradaren har gripits. Mannen greps i närheten av marknaden. En talesman från Berlinpolisen säger att man nu försöker ta reda på om det verkligen handlar om föraren. Inne i förarkabinen har man också hittat en död person.

Det rör sig om en polsk medborgare som jobbat som lastbilschaufför. Han hittades död i förarhytten. Chaufförens arbetsgivare säger till polsk TV att han tror att hans chaufför blivit överfallen. Man hade inte haft kontakt med yrkeschauffören sedan
måndagseftermiddagen.

Bakgrunden till kvällens tragedi i Berlin är fortfarande oklar.

Polisen misstänker att det var fråga om en medveten attack. Det är dock oklart vad det egentligen handlade om, och enligt en polistalesman utreds alla tänkbara alternativ.

Terrortillstånd har utlysts i Berlin. Polisen säger dock att det inte finns tecken på några vidare "farliga situationer" i Berlin. Facebook har infört en så kallad säkerhetscheck för personer som befinner sig i Berlin.

Marknaden var fylld med folk som handlade inför julen. Marknaderna i Berlin är också mycket populära attraktioner för turister.

Se video på Bild.de

Hoppa över Twitterpostning

Polisen i Berlin uppmanade människor under kvällen att hålla sig hemma.

Julmarknaderna möjliga mål för attentat

Enligt tidningen Die Welt har det i flera dagar kommit uppgifter om ett planerat attentat mot en julmarknad i Berlin.

I Tyskland har man sedan i fjol och sedan terrorattackerna i Paris utgått från att julmarknaderna kan vara möjliga mål. Myndigheterna har därför skärpt säkerhetsarrangemangen vid marknaderna.

I samband med terrorattackerna i grannländerna Frankrike och Belgien har det talats om att det bara är en tidsfråga innan något liknande händer också i Tyskland.

Lastbilsattack mot julmarknad Berlin.
Lastbilsattack mot julmarknad Berlin. Bild: EPA/PAUL ZINKEN Berlin,Tyskland,lastbilar,Julmarknad,Attacker

En talesman för den tyska regeringen definierar attacken som "horribel".

Aftonbladet: Lastbilen polskregistrerad - föraren saknad

Den aktuella lastbilen i Berlin är polskregistrerad. Åkeriägaren har talat med polsk tv och sagt att chauffören saknas, och att han kan ha blivit överfallen, skriver Aftonbladet.

Karta över Berlin med Breitscheidplatz markerat
Karta över Berlin med Breitscheidplatz markerat Bild: Yle Berlin,Breitscheidplatz

Finländare uppmanas göra reseanmälan

Den som befinner sig på resa eller bor utomlands, särskilt i riskfyllda områden, kan göra en reseanmälan till utrikesministeriet. En reseanmälan innebär att man ger sina personuppgifter, kontaktuppgifter under resan och annan information om resan till utrikesministeriet i fall av nödsituation eller kris. En reseanmälan kan göras på adressen reseanmälan.fi Läs Svenska Yles artikel om att göra en reseanmälan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes