Hoppa till huvudinnehåll

Moskva betecknar mordet som terrordåd

Kreml, Moskva
Kreml, Moskva Bild: Yle / Susanna Sjöstedt Kreml,Moskva,Ryssland

Ryssland kräver att mordet på ambassadören Karlov diskuteras av FN:s säkerhetsråd omedelbart.

– Vi kommer att lägga fram mordet inför FN:s säkerhetsråd i dag, sa taleskvinnan för det ryska utrikesministeriet Maria Zakharova på måndagskvällen. Terrorism måste stoppas med resoluta medel.

Ryska utrikesministeriet klassade mordet som en terrorattack. Ministeriet beskrev Karlov som en enastående diplomat och en skicklig yrkesman.

– Vi befinner oss nu i en ständig dialog med de turkiska myndigheterna, fortsatte Zakharova. Vi kräver en fullständig mordundersökning och att alla inblandade straffas.

Putin informerad

Presidentens talesman meddelade kort att Putin är informerad om mordet.

I det ryska parlamentet var bestörtningen stor.

– Jag utesluter inte att den här provokationen är ett försök att stoppa dialogen mellan Ankara och Moskva, menade Leonid Slutskij som leder dumans kommitté för internationella relationer. Våra motståndare försöker förvränga Rysslands fredsoperation i Syrien. Men de kommer inte att nå sina mål.

Ryska turister i Turkiet har i kväll uppmanats att undvika större folksamlingar.

– Det här var ett brutalt och fegt mord, kommenterade Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Mordet bara bevisar att hela världen tillsammans måste bekämpa terrorismen, annars kan den här pesten sprida sig överallt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes