Hoppa till huvudinnehåll

Polisinsatsen mot korsfararborgen i Jordanien avslutad

Jordanska säkerhetsstyrkor nära ingången till korsfararborgen Karak 18.12.2016
Jordanska säkerhetsstyrkor nära ingången till korsfararborgen Karak 18.12.2016 Jordanska säkerhetsstyrkor nära ingången till korsfararborgen Karak 18.12.2016 Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH Jordanien,Karak,terrorism

Jordanska säkerhetsstyrkor dödade fyra gärningsmän som de kallar "terrorist-banditer" efter dramat i turiststaden Karak och korsfararborgen där.

Åtminstone nio människor, bland dem en kanadensisk turist, tre andra civila och fem poliser ska ha dödats under dramat, i skottlossning mellan gärningsmännen och säkerhetsstyrkorna. Ett trettiotal människor skadades.

Enligt myndigheterna hittade man stora mängder sprängämnen, vapen och bombbälten i samband med polisinsatsen.

Oklart vem som står bakom attacken

Beväpnade män gick på söndagen först till attack mot polispatruller och en polisstation i Karak. Därefter sökte de sin tillflykt till korsfararborgen i staden och turistmålet belägrades av säkerhetsstyrkorna.

Fästningen Karak i staden med samma namn i västra Jordanien.
Fästningen Karak i staden med samma namn i västra Jordanien. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Karak,fästningar,Jordanien

Ett tiotal turister blev instängda i borgen med gärningsmännen, men fritogs då borgen stormades av säkerhetsstyrkorna. Det är oklart om de hölls som gisslan av gärningsmännen eller om de inte kunde ta sig ut på grund av belägringen.

Det är också oklart vem som stod bakom attacken. En tidigare minister som är hemma från Karak sade till nyhetsbyrån Reuters att det fanns tecken på att gärningsmännen var militanta islamister.

Enligt Reuters är det inte heller otänkbart att gärningsmännen tillhörde någon lokal klan som ligger i fejd med myndigheterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes