Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Justitiekanslerns kritik kom som en överraskning

Statsminister Juha Sipilä under riksdagens plenum i november.
Statsminister Juha Sipilä under riksdagens plenum i november. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press riksdagen,politik,Juha Sipilä,Regeringen Sipilä

Det är helt klart att Finland är en rättsstat, dessa principer följer vi, sade statsminister Juha Sipilä (C) när han på måndagen fick besvara journalisternas frågor om regeringens lagberedningsprinciper.

Kritik mot regeringens lagberedning väcktes på söndagen efter en intervju med justitiekansler Jaakko Jonkka i Helsingin Sanomat. I intervjun påpekade han brister i lagberedningen och ansåg att regeringen försöker undvika att ärenden granskas i grundlagsutskottet.

- Det måste sägas att det kom som en överraskning för alla. Dessa observationer har varken jag, statsrådet eller ministrarna känt till.

Har justitiekanslern alltså inte lyft dessa frågor i statsrådets sammanträden?

- Nej det har han inte. Om han hade så hade vi utan tvekan avbrutit behandlingen och återremitterat till beredning.

Sipilä tror ändå inte att Jonkka med sitt uttalande har gjort politik. Han ville inte ge sin åsikt om att Jonkka inte noterat bristerna i lagberedningen i statsrådets protokoll.

- Jag vill gärna diskutera med justitiekanslern på tumanhand om hans observationer av läget. Han är nu sjukledig och jag har inte haft kontakt med honom under den tiden. Men samarbetet har fungerat bra, så nog kom uttalandet som en överraskning.

Sipilä beredd att redogöra inför riksdagen

På söndagseftermiddagen krävde oppositionen att regeringen redogör för sina lagberedningsprinciper inför riksdagen. Sipilä har meddelat talmannen att han är beredd att ge en redogörelse på fredag eller nästa vecka.

- Det finns inga problem med det från min sida, säger Sipilä.

I den nuvarande regeringen finns ingen juridiskt utbildad minister. Kravet på att det ska finnas jurister i regeringen slopades i grundlagsreformen 2000.

- Jag diskuterade detta med kanslicheferna i morse, och de ser inte ett problem med det eller att det nuvarande läget skulle avvika från tidigare perioder.

- Vi får nog juridisk rådgivning såväl från ministerierna som utifrån vid behov. Till exempel med beredningen av social- och hälsovårdsreformen konstaterade kanslicheferna att de fått fria händer att skaffa all expertis som behövs.