Hoppa till huvudinnehåll

Tre månader till hemma-VM i konståkning – vad kan vi vänta oss?

Konståkaren Emmi Peltonen i närbild i friåkningsprogrammets startposition.
Emmi Peltonens lyriska friåkningsprogram åks till musik ur filmen Yentl. Konståkaren Emmi Peltonen i närbild i friåkningsprogrammets startposition. Bild: Yle emmi peltonen,Konståkare

VM i Helsingfors i mars 2017 är inte som EM i Helsingfors i januari 2009. Snarare som VM i Helsingfors i mars 1999. Inga medaljer att vänta med andra ord. Sannolikt inte heller några topp-tio-placeringar. Däremot kan det bli en eller annan OS-plats till Pyeongchang 2018.

På damsidan har två blåvita åkare nått klart högre poäng än de övriga den här säsongen. Etelä-Vantaan Taitoluistelijats Emmi Peltonen, 17, som igår korades till Finlands nya isdrottning i Tammerfors, leder säsongsbästastatistiken på 153,04. Tvåa ligger lika unga Viveca Lindfors, Espoon Jäätaiturit, på 151,37.

Två damer till EM

Bägge underpresterade i friåkningen i FM-finalen igår, men kommer senare i veckan att tas ut till EM, som går i Ostrava i Tjeckien i slutet av januari. Där har Finland två platser i damklassen tack vare Lindfors’ åttonde plats i EM i våras.

Viveca Lindfors i VM i Boston 2016.
Viveca Lindfors tog en efterlängtad plats bland de tio bästa i EM i Bratislava i början av året. Viveca Lindfors i VM i Boston 2016. Viveca Lindfors,konståkning

Viveca Lindfors har lidit av ryggproblem under hösten och blev bara trea i FM, då Jenni Saarinen från KooVee, även hon 17 år gammal, lyckades ta silver precis som de två senaste åren.

Saarinen har tävlat sparsamt efter den överansträngning hon drabbades av ifjol och har inte längre den hopprepertoar hon hade då karriären var på stark uppgång åren 2013-2015. Då fick hon representera Finland i junior-VM tre gånger och nosade varje gång på en topp-tio-placering. Saarinen har inte alls tävlat internationellt i höst och är därmed inte aktuell för EM.

Bara en får chansen i hemma-VM

Då det drar ihop sig till hemma-VM i mars känns det naturligt att den av åkarna som lyckats bäst i EM, Peltonen eller Lindfors, får den enda VM-platsen. Det förutsätter att Peltonen får till ett internationellt tävlingsresultat där kortprogrammets tekniska poäng överskrider VM-gränsen 27,00 poäng, då hennes bästa notering hittills är 26,59.

I VM i Boston i våras slutade Viveca Lindfors på en 18:e plats. Minimikravet på Finlands VM-representant är att knipa en av de 24 OS-platser som delas ut i Helsingfors.

Törn och Partanen fortsätter som nummer ett

I isdans fick Cecilia Törn och Jussiville Partanen i FM kvitto på att de åtminstone i vinter har ett klart försprång till utmanarna Juulia Turkkila och Matthias Versluis.

Isdansparet Jussiville Partanen och Cecilia Törn väntar på sina poäng.
Jussiville Partanen och Cecilia Törn i Kiss&Cry-soffan under Finlandia Trophy i Esbo i oktober. Isdansparet Jussiville Partanen och Cecilia Törn väntar på sina poäng. Bild: Yle Cecilia Törn,Jussiville Partanen,isdansare

Turkkila och Versluis vann bägge FM-guld i singelåkning år 2014 och tog båda emot bronsmedaljerna ännu ifjol. De gick över till isdans i våras och har gjort enorma framsteg på kort tid.

Då de två paren för första gången möttes på tävling, i Tallinn i november, var poängdifferensen bara 13 poäng, men i FM blev Törn/Partanens seger ändå 25 poäng stor.

Team work med topptränare

Bägge paren representerar Helsingin Luistelijat och tränar tillsammans under ledning av Maurizio Margaglio, italienaren som varit finländsk landslagstränare i drygt fem år, och som själv är tidigare världsmästare och OS-medaljör.

Törn/Partanen gjorde väl ifrån sig både i EM och VM ifjol, där de tog en 15:e respektive 18:e plats, då 19 OS-platser står på spel i Helsingfors-VM.

Brist på lovande herråkare

På herrsidan är läget fortsatt skralt. Ingen finländsk herråkare har klarat de tekniska poänggränserna till VM sedan 2012.

29-årige Valtter Virtanen, som igår tog sitt fjärde FM-guld och sin elfte FM-medalj, var enda deltagare i FM, då flera åkare antingen är skadade, har övergått till isdans eller slutat sedan förra säsongen.

Konståkaren Valtter Virtanen i en sittpiruett.
Valtter Virtanen siktar på en bättre placering i EM i Tjeckien 2017 än i EM i Slovakien 2016. Konståkaren Valtter Virtanen i en sittpiruett. Bild: EPA/Jakub Gavlak Valtter Virtanen,Konståkare

VM-debut vid 29?

För tillfället ligger Virtanen rätt långt från de tekniska poäng som krävs för VM-deltagande, men för EM räcker hans poäng till. Han slutade ifjol på 26:e plats i kortprogrammet och gick därmed inte till final i EM. Efter fem EM-starter väntar Virtanen fortfarande på sin VM-debut.

Valtter Virtanen bor numera i Tyskland, men representerar Keravan Luisteluseura. Vid sidan av konståkningen har han utbildat sig till läkare.

Första paråkningsmästarna på över tio år

Efter en lång paus deltog den här gången också ett paråkningspar i FM. Emilia Simonen, tidigare singelåkare i Kuopio, har funnit en partner i kanadensaren Matthew Parnasse. De har åkt ihop i bara några månader och tränar i Kanada, som är en av de stora paråkningsnationerna. Här hemma representerar de Kuopion Taitoluistelijat.

Simonen/Parnasse har bara två tävlingar i Finland bakom sig, men siktar på att klara paråkningens tekniska poänggränser före VM. Relativt sett är poänggränserna lägst i paråkningen, som under senare år lidit av deltagarbrist i stortävlingarna.

I FM fick paret tekniska poängen 18,20 i kortprogrammet och 36,64 i friåkningen, då EM-gränserna är 20/36 och VM-gränserna 25/43. Gränserna måste dock överskridas i en internationell tävling.

OS inte aktuellt

Skulle åkarna mot förmodan klara VM-gränserna i tid, blir Helsingfors-VM sannolikt verklighet för paret, medan OS är uteslutet i och med att åkarna har olika nationalitet. I OS måste man vara medborgare i det land man representerar.

Finlands enda olympiska medaljer i konståkning har för övrigt vunnits av paråkningsparet Ludowika och Walter Jakobsson, som tog guld år 1920 och silver år 1924.

EM 2009 i nostalgiskt minne

En spännande konståkningsvår är i vilket fall som helst att vänta, även om inget kommer att gå upp mot hemma-EM 2009 då den finländska damtrion stod för alla tiders resultat; Laura Lepistö vann guld och blev Finlands första europamästare i singelåkning, Susanna Pöykiö tog brons och Kiira Korpi slutade femma.

Oberoende av hur många eller hur begåvade talanger Finland har idag, kommer vi inte att få vara med om något liknande inom överskådlig tid.
Resultaten från FM i Tammerfors hittas här.

EM i Ostrava åks 25-29.1 och VM i Helsingfors 29.3-2.4. Bägge tävlingarna sänds i Yles kanaler.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport