Hoppa till huvudinnehåll

Berlinattacken kan få stora inrikespolitiska följder

Angela Merkel
Tysklands förbundskansler Angela Merkel Angela Merkel Bild: EPA Angela Merkel

Efter terrorattackerna i bland annat Frankrike och Belgien har man i Tyskland utgått från att det bara var en tidsfråga innan något liknande händer också i Tyskland. Redan innan gårdagens attentat har det förts en intensiv debatt om säkerheten i landet och den debatten kommer nu utan tvekan att totalt prägla det kommande parlamentsvalet.

Redan under måndagskvällen började man på tysk tv gå igenom de värsta möjliga alternativen. Och de ser ut ungefär så här; det handlar om en terrorattack med islamistisk bakgrund och gärningsmannen är en person som har kommit till Tyskland som flykting under hösten 2015.

Sedan länge förs i Tyskland nämligen en hätsk debatt kring om förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik och hennes beslut att öppna de tyska gränserna har försämrat säkerhetsläget i landet.

De som säger att så inte är fallet hänvisar till polisens statistik, som visar att brottsligheten inte har ökat i och med att flyktingarna kom till landet.

De som är övertygade om att säkerheten har försämrats hänvisar till de fall som har väckt stor uppmärksamhet under den senaste tiden.

Fallet Maria

I mitten av oktober våldtogs och mördades den 19-åriga Maria i sin hemstad Freiburg i sydvästra Tyskland.

För några veckor sedan blev det klart att den misstänkte gärningsmannen är en minderårig afghansk flykting, som kom till Tyskland år 2015.

Innan det ska han redan ha gjort sig skyldig till ett liknande våldsbrott i Grekland. För brottet dömdes han till tio års fängelse, men han ska ha blivit villkorligt frigiven redan efter ett drygt år.

Fallet Maria har väckt mycket stor uppmärksamhet i Tyskland och många som är missnöjda med förbundskansler Merkel har gjort henne personligt ansvarig för 19-åringens död.

Personer som kommit som flyktingar till Tyskland har också tidigare gjort sig skyldiga till olika attentat. Så var det i till exempel fallet med yxattacken på regionaltåget nära Würzburg och i fallet med bombattentatet i Ansbach.

Samtidigt har också den förra nyårsnattens händelser i Köln etsat sig in i mänskors minne och allt oftare kopplas alltså de här händelserna ihop med just flyktingpolitiken.

Central valfråga

Om det skulle visa sig att gärningsmannen har kommit till Tysklland som flykting kommer det utan tvekan att elda upp stämningen i landet ytterligare.

Det högerpopulistiska partiet AfD har hittills utan skrupler utnyttjat varje enskild händelse för att driva sin egen politik och för att kritisera Merkel och hennes beslut i flyktingfrågan. Utan tvekan kommer man att försöka utnyttja läget också nu.

Missnöjet med Merkels flyktingpolitik har också brett ut sig bland en allt större del av befolkningen och en attack som den här kommer förstås att förstärka osäkerhetskänslan och kritiken ytterligare.

Det var redan tidigare klart att frågor kring flyktingar, säkerhet och terrorism skulle komma att prägla valkampen inför förbundsdagsvalet i september, men gårdagens attack i Berlin kommer utan tvekan att leda till att de här frågorna blir absolut avgörande.

I det här skedet är det svårt att säga exakt vilka vändningar debatten kommer att ta, men säkert är i alla fall att Angela Merkel kommer att ha tuff valkamp att se fram emot.

Det blir intressant att se hur mycket avstånd hon själv kommer att ta till sin egen flyktingpolitik och hur helhjärtat hennes egna kristdemokratiska parti egentligen kommer att stå vid hennes sida. Redan idag höjs de första rösterna från de egna leden om att man måste se över invandringspolitiken och säkerheten i landet.

När det samtidigt droppar in nyheter om att integrationen av flyktingarna går långsammare och blir svårare än väntat, så har hon också hård kritik att vänta av de partier som har varit på hennes linje i flyktingpolitiken.

Bara några timmar före attacken i Berlin publicerade den tyska arbetskraftsmyndigheten en rapport om att endast en marginell del av flyktingarna hittills har lyckats få ett jobb i Tyskland.

Julmarknaderna mål

Efter terrorattackerna i grannländerna Frankrike och Belgien har det alltså i Tyskland bara ansetts vara en tidsfråga innan något liknande händer också här.

Efter terrordåden i Paris i november ifjol har man hela tiden utgått från att julmarknaderna är möjliga mål.

Redan ifjol skärpte man säkerhetsarrangemangen vid de större marknaderna, men samtidigt är det omöjligt att garantera en fullständig säkerhet.

Jag besökte själv marknaden i Berlin för mindre än en vecka sedan och kunde i det skedet inte notera några utvidgade säkerhetsarrangemang eller att det skulle ha funnits fler poliser på plats.

Men oberoende av mängden poliser på plats, så skulle gårdagens attentat knappast ha kunnat förhindras i alla fall. Och det är framförallt det faktum som oroar de flesta tyskar idag.