Hoppa till huvudinnehåll

Djurskyddet: Lidande djur får inte vård - folk har inte råd att föra dem till veterinären

Katt dricker vatten
En katt kostar under sin livstid ungefär lika mycket som en bil. Katt dricker vatten Bild: Teresa Boardman (flickr) / CC (by2.0) katt

På Finlands djurskyddsföreningars förbund oroar man sig över de höga veterinärpriserna. I Helsingfors finns ingen kommunal veterinär och nästan dagligen kontaktar djurägare djurskyddet för att de inte har råd att hjälpa sina husdjur.

- Man tar inte djuret till veterinären när det skulle behövas och man avlivar inte djuret när det skulle behövas. Jag säger inte att tjänsterna borde vara gratis, men de borde vara förmånligare, säger Finlands djurskyddsföreningars förbunds ordförande Helinä Ylisirniö.

Enligt en undersökning som förbundet låtit göra finns det tusentals människor i Finland som har problem med att betala veterinäravgifterna.

- Det är ett djurskyddsproblem, säger hon och påpekar att husdjur snart är bara till för de rika.

Hur ofta tar folk i huvudstadsregionen kontakt med er för att de inte har råd att ta hand om sina djur?

- Jag kan inte ge statistik, men ibland varje dag och ibland mer sällan. Vi kan inte hjälpa med pengar, men vi gör så gott vi kan. Vi försöker bland annat tala högt om att priserna borde vara förmånligare.

Svenska Yles granskning visar att veterinäravgifterna stigit drastiskt de senaste fem åren. Ylisirniö är orolig.

- Priserna har stigit jättemycket och människorna har inte råd att ta hand om sina djur. Det är djuren som betalar priset för det i slutändan, säger hon.

helinä Ylisirniö är ordförande för Finlands djurskyddsföreningars förbund.
Helinä Ylisirniö är orolig över de stigande veterinärpriserna. helinä Ylisirniö är ordförande för Finlands djurskyddsföreningars förbund. Bild: Yle/Carina Bruun helinä ylisirniö

Enligt Ylisirniö behövs det kommunala tjänster.

- Vi försöker få med kommunala veterinärtjänster i djurskyddslagen. Privatisering fungerar nämligen inte överallt och fungerar inte alltid bra, säger Ylisirniö som är skeptisk till att stora veterinärkedjor dominerar i södra Finland.

- När de har monopol kan de själva välja hur de prissätter och det är illa för djurens välfärd.

En katt kostar lika mycket som en bil

Hur mycket syns problemen i Helsingfors där det inte finns kommunala veterinärtjänster?

- De syns inte extra mycket, eftersom Universitetets djursjukhus finns i Helsingfors. Men priserna där är också höga, så visst finns det problem också i huvudstaden.

Borde det finnas en kommunal veterinär i Helsingfors?

- Ja, visst behövs det. Och jour så att veterinärerna inte bara jobbar från åtta till fyra.

Borde man avstå från husdjur ifall man inte har mycket pengar?

- Man kan inte säga att folk inte får ha djur, men man måste tänka på att djuren kostar. En katt kostar ungefär lika mycket som en liten bil under sitt liv. Om man vill ha sällskapsdjur, så måste man få ha dem, men man måste vara beredd på att de kostar.

Läs också