Hoppa till huvudinnehåll

Kameror ska få bukt med tjuvfiske och aggressiva fiskare i Gammelstadsforsen

Gammelstadsforsen
Tjuvfiske förekommer allmänt i Gammelstadsforsen och övervakningskameror sätts nu in på området. Gammelstadsforsen Bild: Yle/Helena von Alfthan gammelstadsforsen

Aggressiva fiskare och tjuvfiske skapar problem i Gammelstadsforsen i Helsingfors. Staden installerar därför övervakningskameror i området.

Jakten på värdefulla fiskar gör att det hettar till i Gammelstadsforsen. I stadens infopunkt förekommer aggressivt beteende och stadens fiskeövervakare får titt som tätt sina fiskar varma.

- Här är passionerade människor och de gnäller och skriker åt stadens anställda. De frågar varför staden inte övervakar det ena eller det andra. Men vi har begränsade resurser och kan inte vara överallt hela tiden. Det här beteendet måste försvinna, säger Helsingfors stads fiskechef Jukka Linder till Yle Helsinki.

Personalen vid stadens infopunkt upplever det hårda språkbruket som stressande. Nu ska en trygghetskamera installeras och dokumentera allt som sker vid kundtjänsten.

Enligt Linder handlar det om fiskares traditionella avundsjuka om varandras fångst.

Fem övervakningskameror sätts upp

I Gammelstadsforsen är det tillåtet att fiska i ett begränsat område om man har fiskelov. Vandringsfisken är ändå fridlyst från september till slutet av november.

Här är passionerade människor och de gnäller och skriker åt stadens anställda.― Jukka Linder, fiskechef

Men tjuvfiske förekommer och för att minska på det installeras nu övervakningskameror i området. Tre kameror placeras vid forsen och två i den västra dammens bäckfåra.

2-3 fiskeövervakare finns i området dagligen och övervakningen sker också nattetid, men det ser ut att inte räcka. Tanken är att övervakningskamerorna ska filma platserna som nu hamnar i skuggan och lämpar sig bäst för tjuvfiske. Kamerabilderna förmedlas till övervakarnas telefoner och datorer dygnet runt.

Har polisanmälts

Staden går på grund av tjuvfisket miste om intäkter från fiskeloven. Enligt Linder är ändå förlusten när det gäller fiskeförekomsten större. Förbjudna fiskemetoder har använts, bland annat olagliga nät.

- Under en bro hittades den här hösten ett nät där det fanns forell, säger Linder.

Enligt Linder har de fall av tjuvfiske som har påträffats polisanmälts och tjuvfiskarna har fått böter. Straffet för olovlig fiske är ordningsbot eller dagsböter.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen