Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkt för Berlinattentatet släpptes fri

Lastbil körde in i folkmassa i Berlin den 19 december 2016. Minst 12 personer dog.
Lastbil körde in i folkmassa i Berlin den 19 december 2016. Minst 12 personer dog. Bild: EPA / MICHAEL KAPPELER Berlin,Tyskland,Julmarknad,Charlottenburg

Den man som greps i går misstänkt för attentatet i Berlin har släppts fri. Enligt åklagaren finns det inte bevis emot honom.

Det går inte att bevisa att den misstänkta mannen hade befunnit sig i förarhytten på lastbilen då attacken skedde.

Mannen är en 23-årig asylsökande från Pakistan. Han har förnekat sin skuld.

Polisen sade tidigare i dag att man inte kan utesluta att man gripit fel man. Polisen vet inte om det handlar om en eller flera gärningsmän. Det är också oklart vilka bakgrundskrafter som kan ha legat bakom våldsdådet.

Berlinpolisen fortsätta utredningarna med hjälp av den federala kriminalpolisen.

Tolv människor dödades i attacken

Tolv personer dödades i går då en lastbil körde rakt in i en populär julmarknad på Breitscheidplatz i de västra delarna av centrala Berlin. Ytterligare 30 människor skadades allvarligt i attacken.

Lastbilens riktiga förare hittades död inne i bilen. Inrikesminister Thomas de Maizière säger att man inte har hittat den pistol som mannen hade skjutits ihjäl med.

Krav på stramare invandrings- och säkerhetspolitik

Måndagens attack har redan nu väckt krav på att man ändrar på förbundskansler Angela Merkels invandringspolitik som ledde till att över en miljon människor, på flykt från Mellanöstern, Afrika och andra områden, har sökt asyl i Tyskland under 2015 och 2016.

- Vi måste säga att vi befinner oss i krigstillstånd, även om vissa människor som alltid vill se bara det goda, inte vill se det här, säger Klaus Bouillon, inrikesminister i delstaten Saarland och medlem i Merkels kristdemokratiska parti.

Horst Seehofer som är ledare för CDU:s bayerska systerparti säger för sin del att man med tanke på offren och hela befolkningen måste ompröva och ändra invandrings- och säkerhetspolitiken.

Det rekordstora antalet asylsökande har drabbat Merkels popularitetssiffror inför parlamentsvalet hösten 2017 samtidigt som väljarstödet har ökat för det högerpopulistiska partiet AfD.

AfD-ledaren Frauke Petry säger att Tyskland inte längre är säkert och att radikal islamism har slagit till mot hjärtat av Tyskland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes