Hoppa till huvudinnehåll

Motorcyklister kan drabbas av 150 euro i fordonsskatt nästa år

Mari Snårbacka-Gunell gillar motorcyklar
Mari Snårbacka-Gunell gillar motorcyklar. Mari Snårbacka-Gunell gillar motorcyklar Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten (historiskt landskap),Pedersöre,motorcyklar

Skattebjörnen siktar in sig också på motorcyklar och båtar nästa år. Enligt det förslag som är på utlåtanderunda blir motorcykelskatten 150 euro och båtskatten 100-300 euro i året.

Motorcyklar med en motor större än 125 kubikcentimeter är tänkt att omfattas av skatten. Längd eller motorstyrka är det som gäller för båtar.

Gränsen går vid nio meters längd eller en motor som starkare än 38 kw som motsvarar 51 hk. Lagen är tänkt att träda i kraft i maj 2017.

Skatten drabbar enligt förslaget inte mopedbilar, mopeder eller lätta motorcyklar. Museiregistrerade motorcyklar, lätta fyrhjulingar och snöskotrar faller också utanför den nya lagen.

Motorcyklister kan tänka sig att betala en lägre skatt

Inställningen till en motorcykelskatt är inte helt negativ bland motorcykelägare men den får gärna vara lägre än 150 euro i året.

- Man får lite fråga sig vad pengarna skall användas till, går de till vägunderhåll som den vanliga fordonsskatten är tänkt att gå till men som de nu inte gör när vi ser hur vägarna ser ut, säger Thomas Lolax som är ordförande för Nostalgiknuttarna i Jakobstad.

- Man kunde omformulera förslaget så att det skulle bli som för båtarna så att det blir enligt storleken på motorcyklarna.

- Motorcyklar är ett säsongsfordon och på det viset tycker jag inte att det är rätt att man skall betala fordonsskatt på en motorcykel, säger Mari Snårbacka-Gunell som är viceordförande för Nostalgiknuttarna.

- 50 euro kunde vara en lämplig summa om man skall ha en skatt.