Hoppa till huvudinnehåll

Polisen utreder för högtryck i Berlin: Misstänkt terrorattack, 12 döda

Lastbil körde in i folkmassa i Berlin den 19 december 2016. 12 personer dog.
Lastbil körde in i folkmassa i Berlin den 19 december 2016. 12 personer dog. Bild: EPA / BRITTA PEDERSEN Berlin,Attacker,Julmarknad,Charlottenburg

En lastbil körde på måndag kväll rakt in i en julmarknad i Berlin i hög hastighet. Tolv människor har dött och minst ett fyrtiotal har skadats. Polisen utgår från att det var fråga om en medveten attack och förmodar att det handlar om terrorism. Det fanns två personer i lastbilen. Den ena är gripen och den andra är död.

Polisen har gripit en misstänkt gärningsman, en 23-årig pakistanier som har kommit till Tyskland i februari i år. Berlinpolisen har ändå uppgett att de har gripit fel man, enligt den tyska tidningen Die Welt.

Den gripna mannen har också förnekat att han har haft något att göra med attacken, enligt Tysklands inrikesminister Thomas De Maiziere.

Tidningen Die Welt rapporterar att mannen kunde gripas snabbt efter angreppet på grund av ett vittne. En person ska ha följt mannen då han rymde från brottsplatsen och ha hållit kontakt med polisen för att vägleda dem. Den misstänkte gärningsmannen greps på en plats omkring två kilometer från marknaden.

Ambulanser och polisbilar efter att en långtradare kört in i en julmarknad på Breitscheidplatz i Berlin.
Ambulanser och polisbilar efter att en långtradare kört in i en julmarknad på Breitscheidplatz i Berlin. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Berlin

Styrde avsiktligt in i folkmassa

Den möjligen felaktigt misstänkte mannen ska ha bott i en flyktingförläggning vid det tidigare flygfältet Tempelhof i Berlin. Polisens specialstyrka gjorde under natten en razzia vid förläggningen.

Julmarknaden på Breitscheidplatz i Charlottenburg i centrala Berlin var i går kväll fylld av folk som handlade inför julen när en lastbil i hög hastighet svängde in på marknadsområdet.

Enligt tyska sjukhuskällor vårdas fortfarande 29 personer på sjukhus.

Polisens utredare utgår från att lastbilen avsiktligt har styrt in mot folkmassan och polisen förmodar att det handlar om en terrorattack. Utredningen pågår för högtryck, skriver Berlinpolisen på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Lastbil körde in i folkmassa i Berlin den 19 december 2016. Minst 12 personer dog.
Lastbil körde in i folkmassa i Berlin den 19 december 2016. Minst 12 personer dog. Bild: EPA / Clemens Bilan Berlin,Tyskland,Charlottenburg,Julmarknad,lastbilar

En död polsk lastbilschaufför

Inne i lastbilens förarhytt har man också hittat en död person. Det rör sig om en polsk medborgare som jobbat som lastbilschaufför.

Enligt uppgifter i tysk media ska den döde mannen ha blivit skjuten.

Chaufförens arbetsgivare säger till polsk TV att han tror att hans chaufför blivit överfallen. Man hade inte haft kontakt med yrkeschauffören sedan måndagseftermiddagen. Också lastbilen är polsk.

Marknaderna i Berlin är mycket populära attraktioner både för tyskar och turister.

Inga tecken på ytterligare "farliga situationer"

Trots att polisen förmodar att det handlar om en terrorattack är bakgrunden Enligt en polistalesman utreder polisen alla tänkbara alternativ.

Terrortillstånd har utlysts i Berlin. Polisen säger dock att det inte finns tecken på några vidare "farliga situationer" i Berlin.

Facebook har infört en så kallad säkerhetscheck för personer som befinner sig i Berlin.

Polisen i Berlin uppmanade under kvällen människor att hålla sig hemma.

Lastbilsattack mot julmarknad Berlin.
Lastbilsattack mot julmarknad Berlin. Bild: EPA/PAUL ZINKEN Berlin,Tyskland,lastbilar,Julmarknad,Attacker
Kaos och förstörelse efter att lastbilen körde in i julmarknaden på Breitscheidplatz.
Kaos och förstörelse efter att lastbilen körde in i julmarknaden på Breitscheidplatz. Bild: Simone Kuhlmey / Pacific Press / Barcroft Media/ All Over Press Breitscheidplatz,Berlin

Julmarknaderna möjliga mål för attentat

Enligt tidningen Die Welt har det i flera dagar kommit uppgifter om ett planerat attentat mot en julmarknad i Berlin.

I Tyskland har man sedan i fjol och sedan terrorattackerna i Paris utgått från att julmarknaderna kan vara möjliga mål. Myndigheterna har därför skärpt säkerhetsarrangemangen vid marknaderna.

Lastbilen som körde in i julmarknaden.
Lastbilen som körde in i julmarknaden. Bild: Simone Kuhlmey / Pacific Press / Barcroft Media/ All Over Press Breitscheidplatz,Berlin

I samband med terrorattackerna i grannländerna Frankrike och Belgien har det talats om att det bara är en tidsfråga innan något liknande händer också i Tyskland.

En talesman för den tyska regeringen definierar attacken som "horribel".

Karta över Berlin med Breitscheidplatz markerat
Karta över Berlin med Breitscheidplatz markerat Bild: Yle Berlin,Breitscheidplatz

Finländare uppmanas göra reseanmälan

Den som befinner sig på resa eller bor utomlands, särskilt i riskfyllda områden, kan göra en reseanmälan till utrikesministeriet. En reseanmälan innebär att man ger sina personuppgifter, kontaktuppgifter under resan och annan information om resan till utrikesministeriet i fall av nödsituation eller kris. En reseanmälan kan göras på adressen reseanmälan.fi Läs Svenska Yles artikel om att göra en reseanmälan.

Artikeln uppdateras

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes