Hoppa till huvudinnehåll

Privat veterinär tar över jour i Västnyland

ko sklickar sig i näsborren
De västnyländska kossorna kommer att få stifta bekantskap med nya veterinärer i nästa år. ko sklickar sig i näsborren Bild: Yle/Maria Wasström ladugård

Veterinärföretaget Sjundeå Veterinärer tar över jourverksamheten i Hangö, Raseborg och Ingå. Jourverksamheten gäller både husdjur och produktionsdjur.

Från och med 16.1.2017 kommer alltså kommunerna inte längre att själva sköta veterinärmottagningen i Hangö, Raseborg och Ingå.

Veterinär Heidi Rosengren grundade Sjundeå Veterinärer, även kallad Sjuvet, för 6 år sedan. Tre år senare öppnade hon mottagningen i Tenala som går under namnet Veterinären i Tenala. Båda hör till samma företag.

Till sin hjälp har hon fem andra veterinärer.

Nya fyrbenta klienter

Rosengren är glad och förväntansfull inför det nya uppdraget trots att arbetet i sig inte kommer att ändra särskilt mycket.

- Vår uppgift är att se till att Hangöbor, raseborgare och Ingåbor ska få tag på veterinär dygnet runt, säger Rosengren.

Nu liksom senare finns det allt från hundar, katter, hästar, marsvin till alpackor, kor och grisar bland klienterna.

Alpackan heter "Vicugna pacos" på latin.
Bland västnylänningarna finns flera alpackor. Alpackan heter "Vicugna pacos" på latin. Bild: Yle/ Christopher Marins alpacka,Alpackaull,Västnyland,Karis

Heidi Rosengren upplever att den största förändringen för veterinärerna är att arbetet blir mer utspritt över dygnets alla timmar än tidigare.

Trots att det ibland kan innebära färre sovtimmar ser hon fördelar i att samma veterinär kan följa upp tillståndet med det sjuka djuret också efter normal tjänstetid.

Veterinär Heidi Rosengren
Veterinär Heidi Rosengren Veterinär Heidi Rosengren Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,sjundeå veterinärer

Sjundeå Veterinärer ska ha hand om jouren för produktionsdjur dygnet runt samt smådjursjouren utanför tjänstetid. Under tjänstetid sköter privata veterinärmottagningar smådjur.

Journumret förändras inte heller. Det är 0600-18090 och där svarar alltid en veterinär. Under dagtid är numret främst avsett för ägare till produktionsdjur eller andra stora djur som inte kan transporteras till mottagning.

Krav på tre timmar

Husdjursägare kan ringa journumret eller vända sig till de lokala privata veterinärer som de tidigare anlitat.

- Vi har förbundit oss att svara inom tre timmar men som veterinärer så vet vi att tre timmar är alldeles för lång tid. Förutom vid yttersta katastrof kommer vi nog att svara mycket snabbare än så, färsäkrar Rosengren.

Höjda veterinärpriser

Det har visat sig att veterinärpriserna skjutit drastiskt i höjden de senaste åren.

Enligt Rosengren handlar det dels om de stora veterinärkedjorna som trissat upp priserna men också om att priserna tidigare inte motsvarat de egentliga kostnaderna. Den kommunala veterinärtaxan är en form av subventionering av servicen, anser hon.

Hon säger att Sjundeå Veterinärer förbundit sig till kommunalveterinärtaxan när det gäller basservice men att tilläggsservice naturligtvis kostar mera.

- För motsvarande servicenivå som kommunerna får nu gäller kommunalveterinärtaxan också i fortsättningen.

- Däremot har vi möjlighet till röntgen och mer omfattande anestesi och för de åtgärderna har vi vår egen taxa, säger Rosengren och tillägger att sådana ingrepp tidigare inte kunnat skötas lokalt under jourtid.

Jouren gäller inte Sjundeå

Det är Sydspetsens miljöhälsonämnd som godkänt avtalet med Sjundeå Veterinärer.

Sydspetsens miljöhälsa fungerar som kommunal myndighet inom veterinärvården i Ingå, Raseborg och Hangö.

Sjundeå hör däremot inte till Sydspetsens miljöhälsa. Sjundeå har i sin tur ett veterinäravtal med Lojo.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland