Hoppa till huvudinnehåll

Psykolog: Vi måste prata med barnen om terrorn

Sörjande vid den judiska butiken i Paris där fyra personer miste livet i ett gisslandrama.
Sörjande efter terrordåd Sörjande vid den judiska butiken i Paris där fyra personer miste livet i ett gisslandrama. Bild: EPA / ETIENNE LAURENT judisk butik

En terrorattack som den i måndags i Berlin kommer alltid överraskande och chockartat. Det är själva avsikten med dåden, säger psykologen och psykoterapeuten Axel Aminoff. Det terroristerna vill är att skapa otrygghet. Det första vi måste göra är att acceptera att det hänt, och att vi kommer att känna oss osäkra och otrygga ett tag.

- I den första fasen är det bra att acceptera att vi är rädda, säger Aminoff. Det bästa man kan göra är att prata om vad som hänt. Men vi reagerar alla olika. Vissa, säger Aminoff, påverkas inte desto mera när det händer på andra platser i världen. Medan andra kan ta mycket illa vid sig. Och då är det bra att man pratar igenom vad som inträffat.

När "säkerhetsbubblan" spricker

- Hur mycket vi reagerar beror på vår egen bakgrund. Den som haft det ombonat och bra klarar sig ofta bättre. Men, säger Aminoff, det kan för många kännas som om vår "säkerhetsbubbla" spricker. Det vi då gör är att vi med alla medel försöker bygga upp bubblan igen. Och för en del kan det här ta rätt lång tid.

Oftast behöver man några dagar till en vecka för att återuppbygga säkerhetsbubblan. Men om det tar längre, typ en månad, kan det vara bra att prata med en läkare eller psykolog. Men som Aminoff påpekar:

- Det är ju precis den här säkerheten som terroristerna vill skada, så vi måste acceptera faktum och gå vidare.

Stor mediebevakning kan göra oss immuna

Aminoff säger att den stora mediesynligheten kan göra oss mera cyniska till terrordåden än tidigare. Inte bara de stora nyhetsbolagen rapporterar ju massivt från terrordåden, utan också de sociala medierna.

Det är inte lätt att slippa undan hur mycket man än vill. I det långa loppet kan vi bli immuna mot det hemska som händer. Hur skall vi då prata med våra barn om terrorattacker?

- Berätta inte så hemskt detaljerat men var alltid ärlig, säger Aminoff. Välj orden omsorgsfullt och så skonsamt som möjligt. Ta emot vad barnen säger, lyssna och kommunicera. Då är förutsättningarna för att bearbeta det traumatiska som bäst.

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP