Hoppa till huvudinnehåll

Putin vill veta vem som styrde mördarens hand - intensifierar kampen mot terror

Vladimir Putin
Vladimir Putin Bild: EPA/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL Vladimir Putin

I Moskva anser man att mordet på Rysslands ambassadör i Turkiet, Andrej Karlov, var ett desperat försök att förstöra relationerna mellan länderna. President Putin kallade dödsskjutningen för en provokation.

– Det här brottet är en provokation som eftersträvar att stoppa normaliseringen i den rysk-turkiska relationen, men också ett försök att stoppa fredsprocessen i Syrien, sa president Vladimir Putin igår kväll efter ett möte i Kreml.

Putin menade att Rysslands svar på mordet bara kan vara ett, att intensifiera kampen mot terrorismen.

Andrej Karlov
Rysslands ambassadör i Turkiet, Andrej Karlov, sköts till döds på måndag kväll. Andrej Karlov Bild: EPA / STR våldsdåd,ambassadörer,Turkiet,Ryssland,Ankara

– Banditerna kommer nog att få känna av det, sa Putin.

Turkiets president Erdogan ringde Putin sent igår kväll och diskuterade fallet. Presidenterna kom överens om att också ryska poliser ska få delta i utredningen.

– Vi måste få veta vem som styrde mördarens hand, betonade Putin.

Vänskapen består

Den ryska politiska eliten fördömer i kraftiga ordalag dödsskjutningen, samtidigt betonar man att relationen till Turkiet inte kommer att försämras.

Enligt Leonid Slutskij som leder dumans kommitté för internationella relationer var gårdagens dödsskjutning ett desperat försök att provocera fram en konflikt med Turkiet.

– Våra motståndare försöker dessutom förvränga Rysslands fredsoperation i Syrien, sa han. Men de kommer inte att nå sina mål.

Konstantin Kosatjev som leder det internationella samarbetet i dumans övre kammare var försiktigare.

– Hur den här tragedin kommer att påverka våra relationer till Turkiet klarnar först efter att vi får se resultatet av mordundersökningen, sa han.

Turkisk polis i Ankara strax efter att den ryska ambassadören Andrej Karlov blivit skjuten.
Turkisk polis i Ankara strax efter att den ryska ambassadören Andrej Karlov blivit skjuten. Turkisk polis i Ankara strax efter att den ryska ambassadören Andrej Karlov blivit skjuten. Bild: EPA/STR Turkiet,Ankara,ambassadörer,andrej karlov

Hämnd för Aleppo

Senatorn Aleksej Pusjkov lyfte fram offensiven i Aleppo som en förklaring.

– De viktigaste frågorna idag är vilka krafter som står bakom mordet, vem som indirekt förklarade Ryssland krig och vem som på det här sättet reagerade på förlusten av Aleppo, menade Pusjkov.

Nationalisten Vladimir Zjirinovskij menade sin vana trogen att västliga säkerhetstjänster har haft sitt finger med i spelet.

– Turkiet är berett att samarbeta mera med Ryssland både ekonomiskt och militärt och samtidigt vända väst ryggen, menade Zjirinovskij. Den här trenden kan förstås inte underrättelsetjänsterna i väst tolerera.

Möte i Moskva

Ryska utrikesministeriet betecknade mordet som ett terrordåd.

– Vi befinner oss i en ständig dialog med de turkiska myndigheterna, sa ministeriets taleskvinna Maria Zakharova. Vi kräver en fullständig brottsundersökning och att alla inblandade ställs inför rätta.

I Ryssland tror många att gårdagens dödsskjutning också var ett försök att stoppa de förhandlingar om Syrien som idag inleds i Moskva. Runt bordet sitter Ryssland, Turkiet och Iran.

– Vi kommer att fatta beslut som spolierar de mål som mordets bakgrundskrafter eftersträvade, sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Läs också