Hoppa till huvudinnehåll

Skyddspolisen: Berlindådet var väntat

Skyddspolisens överinspektör Tuomas Portaankorva.
Skyddspolisens överinspektör Tuomas Portaankorva. Skyddspolisens överinspektör Tuomas Portaankorva. överinspektörer,Skyddspolisen (Skypo)

Attacken mot julmarknaden i Berlin överraskade inte Skyddspolisens överinspektör Tuomas Portaankorva.

- Allmänt taget kan man säga att det här motsvarar den europeiska hotbilden. Den här typen av dåd som utförs av enskilda personer har varit ganska förväntade och IS har uppmanat till att göra dem. I det här fallet vet vi inte ännu något om motivet och vad som ligger bakom, säger Portaankorva.

Portaankorva intervjuades i Yles nyheter och morgon-tv på tisdagen. Attacken som krävde 12 människoliv har enligt Portaankorva liknande drag som attacken i Nizza i juli, där över 80 personer miste livet.

- Det som motiverat gärningsmannen avgör om man kan tala om terrorism eller om det handlar om en enskild våldshandling som skett till exempel på grund av psykiska problem.

Det är lättare att hemlighålla planer om att köra in i en folkmassa med en lastbil, än en plan som innehåller vapen och sprängämnen, säger Portaankorva.

- Den här typen av gärningar som utförs av enskilda personer är ett sätt som terroristorganisationer har använt sig av redan i åratal, eftersom det är mycket svårt at förhindra dem.

”Europa under väldigt stort terrorhot”

Europa är för tillfället under ett väldigt stort terrorhot och nivån på beredskapen är hög, säger Portaankorva.

- Myndigheterna använder sig av alla tänkbara medel för att samla information. Utöver det leder den höjda beredskapen till en bättre övervakning av platser som terrorister kan tänkas slå till på.

Enligt Portaankorva har man i många länder ökat resurserna för underrättelseverksamhet och också övrig säkerhetsverksamhet. De länder som är parter i internationella konflikter är mest hotade.

- I Frankrike och Tyskland ser situationen ut att gå mot det värre, i Spanien i viss mån, räknar Portaankorva upp.

- Det är möjligt att terrorhotet har ökat i Europa eftersom Irak försöker återta kontrollen över staden Mosul och terrororganisationen Islamiska staten därför är i ett trängt läge.

- Det är en beaktansvärd teori, att en organisation som hotas på det huvudsakliga verksamhetsområdet försöker bredda sin verksamhet till områden där den kunde fungera, säger Portaankorva.

- IS har tagit på sig ansvaret för en del av attackerna i Europa, så man kan säga att det finns tecken på det här.

Tryggt i Finland

Islamiska staten verkar ha ett brett nätverk i Europa, i vilket minst hundratals människor ingår, säger Tuomas Portaankorva.

En betydande mängd utländska krigare har åkt från Europa till konflikthärdarna i Syrien och Irak.

Bara i Finland följer man upp ungefär 300 personer som en del av Skyddspolisens terrorismbekämpning.

Attacken i Berlin inverkar ändå åtminstone inte ännu på Finlands situation, om det inte senare framkommer någon sådan information som kopplar händelsen till Finland.

- I Finland är det tryggt att röra sig på allmänna platser, försäkrar Portaankorva.

Heidi Sullström, Yle uutiset / Linn Karlsson