Hoppa till huvudinnehåll

Svartåbo kläckte idé: Ge en gåva till Finland på nätet

En man spelar piano
Om du kan spela piano, varför inte lära någon annan också? En man spelar piano Bild: Yle/Arja Lento pianist

Tack vare Svartåbon Katariina Tuominen kan vem som helst ge Finland en gåva hur enkelt som helst. Hon har nämligen kläckt idén till en webbplats med avsikten att sprida goodwill eller sympati.

Idén lanserades på adressen www.lahjasuomelle.fi på självständighetsdagen i år.

På webbplatsen kan privatpersoner, företag, föreningar eller samfund berätta om vilken slags gåva de vill ge Finland, nationens 100 års-jubileum till ära.

Goda gärningar får vingar

Katariina Tuominen berättar att det redan nu har kommit in en del gåvor och gåvoidéer på webbplatsen.

- En person har lovat lära äldre människor datateknik medan en annan har lovat samla skräp under sina seglingsturer. Så finns det en som lovar ge nackmassage åt sina vänner alltid då det är möjligt.

Tanken är att vi ska låta goda saker och handlingar cirkulera. Samtidigt ökar vår kännedom om allt det fina vi har här i Finland, säger hon.

- I bästa fall skapar det också en snöbollseffekt på så sätt att då någon ser något trevligt och positivt vill personen själv också göra en välgärning.

Vi kan skapa en bättre värld

Min tanke och önskan är att vi på det här sättet kan bidra till att världen blir en lite bättre plats, säger Katariina Tuominen.

- Här kan vem som helst delta, utifrån egna intressen och resurser. Man får presentera sin gåvoidé på finska, svenska eller engelska på webbplatsen.

För att man ska kunna ge en gåva krävs det att man registrerar sig.

- Registreringen går väldigt enkelt och den krävs endast för att allt ska gå städat till, säger Katariina Tuominen som själv fungerar som moderator för inläggen.

Tuominen ligger alltså bakom idén och har fått hjälp med olika praktiska saker, bland annat med att skapa webbplatsen och med översättningar.

- Marknadsföringen av En gåva till Finland har ännu inte riktigt kommit i gång, men vi har fått en viss respons och på basen av den har vi gjort vissa finslipningar.

Öppen till september 2017

Webbplatsen En gåva till Finland kommer att vara öppen fram till slutet av september 2017.

- Min avsikt är att sedan samla alla gåvorna i en bok, kanske i pdf-format.

Katariina Tuominen säger att det också finns en liten morot för alla som vill ge Finland en gåva.

- Även om det inte är frågan om en tävling, kommer en domare varje månad att utse månadens bästa gåvoidé. Idékläckaren belönas sedan med ett litet pris.

I december är det redaktör Kaj Kunnas som väljer den bästa gåvoidén, säger Katariina Tuominen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland