Hoppa till huvudinnehåll

Svensk skicrosstjärna nedsövd efter våldsam krasch – tillståndet "instabilt och kritiskt"

Anna Holmlund.
Anna Holmlund (arkivbild). Anna Holmlund. Bild: Marcus Ericsson,TT / EPA / All Over Press skicross,Anna Holmlund

Den svenska skicrosstjärnan Anna Holmlund slogs medvetslös efter en våldsam krasch under ett träningspass. Svenskan opererades akut och uppges nu vara i instabilt och kritiskt tillstånd.

Holmlund kraschade under en träning inför världscupsdeltävlingen i italienska Innichen på tisdagen. Sportchef Joar Båteson berättar för SVT Sport att det var ett rutinhopp som gick fel.

– Anna tappade balansen under ett träningsåk. Hon fick ett felskär så skidorna hölls fast och slog ned i backen. Hon hann inte ta emot sig i backen så fort, säger sportchefen Båtelson, som påpekar att Holmlund var ensam på banan när olyckan skedde. Under tävlingar befinner sig 4-6 åkare samtidigt på banan.

Holmlund opererades akut efter att det konstaterats mindre blödningar i hjärnan. Nu hålls stjärnan nedsövd och tillståndet beskrivs som instabilt och kritiskt.

Vi mår inte bra naturligtvis.― Pappa Lars Holmlund

– Det är alltid allvarligt med huvudskador, men exakt bedömning kan jag inte göra utan det måste läkarna göra säger Båtelson till Sportbladet.

Holmlunds familj åkte ner till Italien efter olyckan på måndagskvällen. Pappa Lars Holmlund säger till Sundsvalls Tidning att man inte vill spekulera om skadorna.

– Vi har kommit överens med landslaget att hålla en låg och saklig linje. Anna ligger nedsövd och det är vad vi vet just nu.

– Vi mår inte bra naturligtvis, säger Holmlund.

Läs mer om skicross här (wikipedia)!