Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland får medkänsla av världen: "Chockande nyheter och vansinnigt våld"

Lastbil körde in i folkmassa i Berlin den 19 december 2016. Minst 12 personer dog.
Lastbil körde in i folkmassa i Berlin den 19 december 2016. Minst 12 personer dog. Bild: EPA / Clemens Bilan Berlin,Tyskland,Charlottenburg,julmarknad,lastbilar

Tyskland har fått motta en stor mängd kondoleanser efter måndagskvällens tragiska händelser på julmarknaden på Breitscheidplatz i Berlin. En lastbil körde in i en folkmassa på marknaden och dödade minst 12 personer. 48 personer skadades.

Vad det var som hände vid julmarknaden i stadsdelen Charlottenburg i Berlin är ännu oklart. Tyskland har tillsvidare inte kallat det skedda för en attack, trots att många saker tyder på det.

Vi har tillsvidare ingen avgörande information om händelsernas gång eller de omständigheter som har samband med dem, sade Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière på natten.

- Jag vill inte använda ordet "attack" trots att många omständigheter tyder på det.

Sipilä: Vansinnigt våld

På olika håll i världen har de tragiska händelserna ändå setts som en attack, så även av den finländska statsledningen.

President Sauli Niinistö uttryckte på måndagskvällen sina kondoleanser till offrens anhöriga.

Bakgrunden till och omfattningen av attacken mot julmarknaden är ännu okända, men det är klart att det handlar om en avsiktlig gärning. Finland fördömer kraftigt terrorism, skrev Niinistö i sitt pressmeddelande.

Statsminister Juha Sipilä (C) tweetade också sent på måndagskvällen om händelserna i Berlin: "en kväll av chockande nyheter och vansinnigt våld."

USA erbjuder Tyskland hjälp

Också USA fördömer kraftigt händelserna i Berlin. I ett pressmeddelande konstaterar Vita huset att det skedda verkar som en terrorattack och erbjuder att hjälpa Tyskland med utredningen av händelserna.

USA:s blivande president Donald Trump har också tagit ställning till händelserna i Berlin. Enligt honom är det extrema islamister som ligger bakom.

IS och andra islamistiska terrorister dödar ständigt kristna som en del av sitt världsomfattande heliga krig, sade Trump i sitt pressmeddelande.

"Tragedi som har slagit mot hela Europa"

Tyska myndigheter är ändå inte säkra på vem som ligger bakom eller om det ens var frågan om en avsiktlig gärning.

Frankrikes premiärminister François Hollande har uttryckt sina kondoleanser till Tyskland.

- Det här är en tragedi som har slagit mot hela Europa, sade Hollande.

Frankrikes inrikesminister Bruno Le Roux har meddelat att Frankrike kommer att öka på säkerhetsarrangemangen vid sina egna julmarknader.

Källor: Reuters, AFP, AP