Hoppa till huvudinnehåll

Julens succéglögg tillverkas på Pellinge

Gunnel och hennes son Joakim håller i glöggen, medaljen och diplomet.
Guldmedaljen tillhör både Gunnel Englund och hennes son Joakim. Gunnel och hennes son Joakim håller i glöggen, medaljen och diplomet. Bild: Yle/Lone Widestam gunnel englund

Redan ett dygn efter att Gunnel Englund tog hem guldmedaljen för sin äppel- och rönnbärsglögg började beställningarna strömma in och glöggen tog snabbt slut. Men det var inte så där bara att tillreda mer. Det finns nämligen inga rönnbär den här tiden på året.

- Folk ville ha tjugo flaskor, en annan ville ha tio. Så glöggen tog slut direkt, säger Gunnel Englund på Pelling i Borgå.

Att tillreda glöggen är ett hantverk från början till slut. Glöggen tillreds dessutom i väldigt små mängder - Gunnel kokar bara fem liter per gång.

Men den största utmaningen är ändå råvarorna, då det inte finns rönnbär den här årstiden. Gunnel började ringa land och rike runt för att få tag på rönnbär.

Gunnel sätter flaskor i en låda
Packning pågår. Det var inte en lugn stund hemma hos Gunnel efter vinsten. Gunnel sätter flaskor i en låda Bild: Yle/Lone Widestam englund

Men vi tar det från början

Det första öppna finländska mästerskapet i mathantverk ordnades i Ekenäs i oktober. Grundidén med tävlingen är att skapa produkter av lokala råvaror och utan tillsatsämnen.

Det här var något som lockade Englund, som är jordbrukare med många järn i elden.

Men att hon skulle ta hem segern i klassen för andra bärdrycker var något som hon aldrig kunnat föreställa sig, speciellt eftersom det var många mer erfarna som deltog.

Jag var mållös, jag fattade inte vad som hänt. Jag var uppdragen och nersläppt.

Englund var endast ute efter att få en opartisk åsikt om sin glögg.

- Vinsten är en verkligt stor sak för mig, för mathantverk, för skärgården och för en liten företagare.

Gunnel Englund håller i sin glögg
"Jag vill göra Pellinge känt på olika sätt, det här är min del av kakan, den här gången." Gunnel Englund håller i sin glögg Bild: Yle/Lone Widestam glögg

Glöggen smakar äkta

Motiveringen till att Gunnels glögg vann var bland annat att den var lockande och hade en fin klar färg.

Innan glöggen var klar gjordes många smakprover. Gunnel utgick ändå hela tiden från sitt eget tycke och smak, och som grund ville hon ha en äppelmust.

- Orsaken till att den vann är kanske att där är rena produkter, många kryddor, men ändå inte så många att man inte kan urskilja vad där finns för kryddor. Vi pratar om rena smaker.

Glöggens etikett i närbild och med ett guldmärke där det står öppna FM i mathantverk
Den eftertraktade äppel- och rönnbärsglöggen Glöggens etikett i närbild och med ett guldmärke där det står öppna FM i mathantverk Bild: Yle/Lone Widestam rönnbärsglögg

Gunnel är av den åsikten att vi måste ta en funderare på vad vi äter och vad vi sätter i oss. Som jordbrukare uppskattar hon vad naturen ger oss och vad vi odlar på våra åkrar.

- Vi jordbrukare måste kunna förädla våra fina produkter lite längre än att sälja det bara som bulkvara och råvara, säger Gunnel. Det är många som inte vill göra maten eller produkten själv.

Jordbruket är i en så svår ekonomisk situation och jag tycker att förädling är ett klart mål, säger Gunnel Englund.

Den eftertraktade glöggen säljs i första hand på Pellinge

- Jag har min hembygd så kär att jag vill gynna alla här och ge människor här i första hand tillgång till den här produkten. Det är inte bara min utan hela Pellinges sak.

Det faktum att vi har en produkt som inte kan fås när som helst och i vilka mängder som helst är också det som gör den värdefull och eftertraktad.

Gunnel har också fått uppleva baksidan av medaljen

- Jag har fått se vad det innebär när kunden på riktigt vill ha någonting och att jag borde kunna prestera och producera men faktum kvarstår att det i praktiken bara inte går.

vinnarglöggen på bild, guldmedaljen och syltburkar.
Medaljen har två sidor. Gunnel säljer också hemmagjord sylt. vinnarglöggen på bild, guldmedaljen och syltburkar. Bild: Yle/Lone Widestam bärdryck

Gunnel har varit tvungen att säga nej till många som har velat köpa glöggen.

- Det känns inte bra. Men så är det också bara naturligt att det går så här. Det går inte att få fram råvarorna på beställning. Naturen gör vad den gör och ger vad den ger.

Det är så här det fungerar i vår natur och med hantverk.

Det allra mesta med vinsten har ändå varit positivt och Gunnel Englund kommer definitivt att delta också nästa år i tävlingen. Vad det blir då återstår att se.