Hoppa till huvudinnehåll

Litium- och nickelproducenter stöder Vasas Teslaprojekt

En skiss av hur Teslas gigafactory kunde se ut om den byggs i Vasa
En skiss av hur Teslas gigafactory kunde se ut om den byggs i Vasa. En skiss av hur Teslas gigafactory kunde se ut om den byggs i Vasa Bild: Vasa stad tesla gigafactory vasa

Vasas försök till att locka Teslas batterifabrik till staden har nu fått ett par viktiga samarbetspartners. Råvaruproducenterna Keliber och Norilsk Nickel är nu en del av samarbetsnätverket.

De två företagen ses som centrala råvaruproducenter för projektet. Det handlar alltså om producenter av litium och nickel som används i elbilsbatterier.

Keliber är ett finländsk bolag som förbereder inledande av litiumproduktion. Produktionsanläggningen som bolaget planerar finns i Mellersta Österbotten i närheten av Europas mest betydande litiumförekomster.

- Vasas Gigafactory-projekt ger oss en unik möjlighet att delta i ett betydelsefullt och framtidsinriktat projekt, säger Kelibers verkställande direktör Pertti Lamberg.

Norilsk Nickel Harjavalta producerar årligen 50 000 ton nickel.

- Det här är ett inspirerande exempel på ett nationellt projekt som sträcker sig över landskapsgränserna, säger Norilsk Nickelsverkställande direktör Joni Hautojärvi.

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry är nöjd med intresset som Gigafactory-projektet har väckt.

Häyry säger att man förbereder en första träff för samarbetsnätverket i januari.