Hoppa till huvudinnehåll

Övervakningskameran är polisens främsta vapen när förövaren är okänd

Ärm på polisuniformen
Ärm på polisuniformen Bild: Yle/Sofia Schleutker polisuniform

Om polisen inte har några ledtrådar att följa när ett brott har begåtts är övervakningskameror ofta till stor hjälp, säger kriminalkommissarie Jaakko Haukka.

Den tyska polisen fick under tisdagen börja om i jakten på gärningsmannen som körde in i en julmarknad i Berlin. Det visade sig att personen polisen först häktat var oskyldig. Vid det tillfället var polisen osäker på om den riktiga gärningsmannen kunde vara beväpnad och om det rörde sig om en eller flera gärningsmän.

Oftast när polisen letar efter en okänd gärningsman är övervakningskameror ett av de mest effektiva sätten att komma förövaren på spåret, säger kriminalkommissarie Jaakko Haukka.

- Om det råkar finnas kameror vid brottsplatsen kan man sprida bilder på förövaren på sociala medier och på så sätt få in tips. Det förutsätter ändå att brottet är tillräckligt allvarligt, det är inte värt att hänga ut en person för snatteri, säger Jaakko Haukka.

När det gäller brott mot egendom klaras en beklämmande liten andel upp― Jaakko Haukka

DNA-prov och medier

För att hitta en nål i en höstack är ett alternativ att sprida information om händelsen till medier. Det är också möjligt att ta olika tekniska prover från brottsplatsen. Efter Berlinattacken har polisen exempelvis tagit DNA-prover från lastbilen som användes i attacken.

Enligt tyska medier jagade polisen under onsdagen en tunisisk man, efter att man i lastbilen hittat id-handlingar som tillhörde mannen.

Haukka säger att det är betydligt enklare för polisen att gripa någon om det finns uppgifter om personen.

- Då är det lättare att kontakta olika myndigheter, som gränsbevakningen, och be dem hålla ögonen öppna.

Lastbil körde in i folkmassa i Berlin den 19 december 2016. 12 personer dog.
Attacken mot julmarknaden i Charlottenburg i Berlin skördade tolv offer. Lastbil körde in i folkmassa i Berlin den 19 december 2016. 12 personer dog. Bild: EPA / BRITTA PEDERSEN Berlin,Attacker,Julmarknad,Charlottenburg

Brott mot egendom förblir olösta

Enligt Haukka är det i vissa situationer väldigt vanligt att brott med en okänd förövare aldrig klaras upp.

- När det gäller brott mot egendom klaras en beklämmande liten andel upp. Det beror på att våldsbrott och sexualbrott prioriteras över brott mot egendom. Jag vill inte ens spekulera i hur få snatteribrott polisen löser, säger han.

Han vill inte uttala sig om hur svårt det kommer att bli för den tyska polisen att få fast personen eller personerna bakom attacken mot julmarknaden.

- Troligtvis krävs det en hel del arbete och jag önskar dem verkligen lycka till.

Nyligen publicerat - X3M