Hoppa till huvudinnehåll

Postfacket: Postiljoner dignar under arbetsbördan

Postiljon som cyklar i Vasa Centrum.
Många postiljoner tvingas jobba övertid. Postiljon som cyklar i Vasa Centrum. Bild: Yle/Hannah Blom brevbärare,postiljon

För att få bukt med allvarliga utdelningsproblem måste Posten ta ett steg tillbaka och göra arbetet rimligare för de anställda, säger Jesper Sundström, förtroendeman vid Posten i Karleby.

- Förseningarna beror på de åtgärder man vidtagit i Postens ledning, och då menar jag ledningen på huvudkontoret, säger Sundström som också representerar svenskspråkiga medlemmar i Post- och logistikfacket PAU.

- Vissa postutdelare gör 10-12-timmars arbetsdagar för att få julposten utdelad, men det räcker knappast. Det finns många som inte längre vill jobba övertid.

Arbetet krymper inte i samma takt som posten

Problemen har hopat sig för Posten särskilt nu mot slutet av året. Bland annat brevpost har försenats grovt. I morse rapporterade Svenska Yle hur Posten har slarvat bort laboratorieprov på Kimitoön med följden att kunder måste kallas in för prov på nytt.

På drygt två år har postiljonerna blivit minst tusen färre, samtidigt har utdelningsrutterna blivit längre.

- Motiveringen har varit den allt mindre mängden post. Men arbetsmängden minskar inte i samma proportion, säger Sundström.

Ny process orsakar förseningar

I höst införde Posten ett nytt moment i arbetet och det har orsakat förseningarna, säger Sundström.

För att klara av arbetet har Posten hyrt in anställda, till exempel från bemanningsföretaget SOL.

- Det går långsammare när du ska göra arbetet själv och dessutom på sidan om lära nya kollegor som inte har någon erfarenhet av Posten. Jag har märkt att det inte är ett så lätt arbete att lära sig, säger Sundström.

Vad behövs nu för att åtgärda situationen?

- Nu mitt i julruschen är det svårt att göra något. Men överlag är det att ta ett steg tillbaka och planera om rutterna så att man hinner göra dem under arbetstid, säger Sundström.

Politikerna har nyckelroll

Sundström utgår från att Posten gjort den senaste tidens förändringar enkom med tanke på den nya postlagen och på att posten framöver kan komma att delas ut bara tre dagar per vecka istället för nuvarande fem.

Regeringen och riksdagen är i en nyckelposition, säger Sundström.

Enligt Centerns vision ska postutdelningen i framtiden konkurrensutsättas på landsbygden. Förtroendemannen befarar att det "smular sönder" hela det nuvarande systemet.

Läs också