Hoppa till huvudinnehåll

Psykebyggaren: Problemet med isoleringen enbart estetiskt

Ett två våningar stort hus byggs, ställningar på taket, gul isolering på väggarna.
Psyke ska samla den psykiska och psykiatriska vården i Raseborg och övriga Västnyland. Ett två våningar stort hus byggs, ställningar på taket, gul isolering på väggarna. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Raseborg,Ekenäs,raseborgs sjukhus psyke

Psykehuset i Ekenäs kommer inte att bli ett mögelobjekt. Det lovar ansvariga arbetsledaren Timo Vuonokari på byggbolaget Ojarannan rakennus.

- Problemet med värmeisoleringsmaterialet är enbart estetiskt, försäkrar Vuonokari till Yle Västnyland.

Han berättar att psykiatribygget fått godkänt vid olika inspektioner som stadens byggnadsinspektion och byggherrekonsulten har gjort på platsen. Huset reses invid Raseborgs sjukhus i Ekenäs.

Staden Raseborg anser att isoleringen har tagit in vatten. Staden har därför gjort en reklamation om saken. Staden vill veta hur problemet kommer att åtgärdas.

Gul isolering på väggarna på en byggarbetsplats.
Isoleringen har utsatts för väder och vind. Tejpen mellan fogarna har inte hållit. Gul isolering på väggarna på en byggarbetsplats. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Raseborg,Västnyland,Ekenäs,isoleringsmaterial,bygge

Byggbolagets Vuonokari säger att isoleringsmaterialet kan stå ute i regnet utan att ta skada. Det innehåller inget organiskt material som kunde ge mögelsporer en chans att leva. Materialet luktfritt och murknar inte, förklarar han.

Husets stomme är av betong och det ges tid att torka. När byggaren har kontrollerat att det är torrt nog, kan arbetena fortsätta.

Tejpen fanns men den lossnade

Isoleringsmaterialet på Psykehuset har stått ute i regn en längre tid och många Ekenäsbor har till exempel på Facebook undrat om det är ok. Många har också kommenterat att fogarna mellan isoleringsskivorna inte har varit tejpade som de borde. Byggbolaget har en enkel förklaring.

- De var nog tejpade men tejpen har delvis lossnat. Vi har tejpat om men det har inte hållit.

Vuonokari säger att den ursprungliga tejpningen har skett vid Ojarantas egen fabrik. Färdiga element med betong och isolering i storleksklassen fyra gånger sex meter har sedan monterats på plats i Ekenäs.

- Men det finns ingen fara för skador eftersom problemet som sagt enbart är estetiskt, upprepar han.

Ojaranta är ett företag som bygger, har egen betongelementfabrik, tillverkar virkesdelar och driver järnhandel.

Plasttält på väg

Det har blivit populärt att täcka byggen med ett stort plasttält men Vuonokari tycker att det inte behövs vid Psyke. Men sådan plast kommer hur som helst nu att användas.

- Det blir antagligen första veckan i januari. Då fäller vi ner plastskydd från vindsvåningen.

Raseborgs psykiatriska enhet byggs intill sjukhuset i Ekenäs.
Grunden för Psyke lades i september. Raseborgs psykiatriska enhet byggs intill sjukhuset i Ekenäs. Bild: Yle/Marica Hildén raseborgs sjukhus psyke

Han lovar också att alla isoleringsskivor kontrolleras i vår innan murandet och rappandet kommer i gång. Allt som är vått eller trasigt byts ut.

Det är samma sak som staden kräver i sin reklamation.

Läs mera:

Ett två våningar stort hus byggs, ställningar på taket, gul isolering på väggarna.

Staden: Vatten läcker in i Psykebygget i Ekenäs

Värmeisoleringen vid Psykehusets bygge i Ekenäs tar in vatten. Det anser staden och uppmanar nu entreprenören att komma med en åtgärdsplan.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland