Hoppa till huvudinnehåll

Rekordtidig influensaepidemi - jourerna överbelastade

Väntrummet vid Haartmanska sjukhuset i Helsingfors.
Influensapatienterna tar över Haartmanska sjukhusets jour - epidemin är rekordtidig i år. Väntrummet vid Haartmanska sjukhuset i Helsingfors. Bild: Yle/Hanna Nordenswan haartmanska jouren

Jourerna vid Haartmanska sjukhuset och Malms sjukhus är överbelastade. Influensaepidemin är rekordtidig i år och många söker hjälp vid jouren.

- Om man hör till en riskgrupp och till exempel har en kronisk sjukdom, ska man söka vård. Annars räcker det oftast med att man stannar hemma och vilar, dricker varmt och tar smärtstillande, till exempel paracetamol, säger överläkare Hannele Kotilainen.

I år är influensaepidemin ungefär tre veckor tidigare än i fjol.

Vaccinet hjälper alltid

Det är möjligt att få influensa också om man vaccinerat sig, men symptomen är lindrigare.

- Influensavaccinerna är ganska effektiva med ett skydd på 60-80 procent om man inte hör till en riskgrupp. Äldre människor kan ändå få influensan ändå, men influensan är inte lika häftig som om man är ovaccinerad, sager Hannele Kotilainen.

En influensa ska i normala fall gå om på en vecka. Men det finns många andra virus som förorsakar flunsasymptom också. Nu på hösten har vi haft ganska mycket enterovirus. De patienterna har varit ganska sjuka med hög feber och hosta och varit sjuka i två veckor.
― Hannele Kotilainen, överläkare

Hannele Kotilainen förutspår att influensaepidemin blir lite häftigare i år än i fjol.

Många har under de senaste veckorna haft häftiga symptom och varit sjuka i flera veckor. Är det vanligt att en influensa håller i sig så länge?

- En influensa ska i normala fall gå om på en vecka. Men det finns många andra virus som förorsakar flunsasymptom också. Nu på hösten har vi haft ganska mycket enterovirus. De patienterna har varit ganska sjuka med hög feber och hosta och varit sjuka i två veckor, sager Hannele Kotilainen.

Färska siffror

Social- och hälsovårdsverket kommer med färska siffror om besökarantalet vid jourerna och vårdcentralerna på torsdag.

Om du har influensasymptom och funderar på om du borde söka vård kan du ringa hälsorådgviningen dygnet runt på 09 310 10023.

Också andra än de som tillhör riskgrupper ska söka vård om febern håller i sig mer än fem dygn, man blir friskare för att sedan bli sämre igen, man har andnöd eller allmäntillståndet blir sämre.

På vardagar ska man i första hand söka sig till sin egen vårdcentral, jourerna tar främst hand om riskgrupper och allvarligt sjuka.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen