Hoppa till huvudinnehåll

Tour de Ski-uttagen Northug överväger återbud – "han har inte varit sig själv"

Petter Northug tränade i oktober på hög höjd i  Val Senales.
Petter Northug tränade i oktober på hög höjd i Val Senales. Petter Northug tränade i oktober på hög höjd i Val Senales. Bild: Marcus Ericsson/All Over Press Petter Northug

De svenska och norska trupperna till Tour de Ski har tagits ut. I den svenska truppen finns såväl Charlotte Kalla som Stina Nilsson med. Med finns också norrmannen Petter Northug, men han har problem med kroppen och nu börjar orosmolnen hopa sig även vad beträffar VM i Lahtis.

I den svenska herrtruppen saknas VM-satsande Johan Olsson. Charlotta Kalla, som drabbades av förmaksflimmer, kommer däremot att delta i Tour de Ski.

– Det är roligt att vi har med Charlotte Kalla i den blågula dressen igen, sade förbundskapten Rikard Grip enligt SVT.

I truppen hittas också Stina Nilsson.

– Stina väljer att åka Tour de Ski efter att inte ha fått till det som önskat på vissa av sprintloppen under december, sade Grip.

Northug överväger

En som är uttagen men ändå överväger att tacka nej är det norska sprinteresset Petter Northug som har inlett säsongen svagt. Northugs personliga tränare Stig Rune Kveen säger till NRK att Northug inte kommer att delta om kroppen inte känns bättre.

– Petter behöver vara i hundraprocentig balans föra att han ska ställa upp i Tour de Ski.

Enligt tränaren Kveen ligger orsaken till att Northug känner sig trött i den träning som följde efter ett höghöjdsläger i Van Senales inför säsongen.

Bekymrad landslagschef

Även den norska landslagschefen Vidar Løfshus är orolig.

– Han har inte varit sig själv fysiskt och träningsmässigt den senaste tiden, och tiden är knapp, sade han till Adresseavisen.

Northug har tvingats till ett grundträningsuppehåll på två veckor.

– Det är det som bekymrar mig mest, fortsatte Løfshus.

I världscupinledningen i Beitostølen den 18 november var Northug nästan fyra minuter efter vinnaren Didrik Tønseth på 15 kilometer klassiskt.

– Om han missar Tour de Ski, så går det ju bra, men han borde börja komma igång med tanke på VM. Han hade ju en dålig period efter Beitostølen också, så då har det snart gått en månad.

De svenska och norska lagen har tagit ut sina trupper till Tour de Ski.

Norska damerna:
Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga, Katrine Harsem, Kari Øyre Slind, Lotta Udnes Weng, Heidi Weng , Ingvild Flugstad Østberg och Silje Øyre Slind.

Norska herrarna:
Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund, Emil Iversen, Finn-Hågen Krogh, Simen Hegstad Krüger, Petter Northug jr., Martin Johnsrud Sundby och Didrik Tønseth.

Svenska damerna:
Anna Haag, Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Maria Nordström, Maria Rydqvist och Emma Wikén.

Svenska herrarna:
Jens Burman, Axel Ekström, Calle Halfvarsson, Marcus Hellner, Daniel Richardsson och Viktor Thorn.

Det tävlas i Tour de Ski under sju dagar mellan den 31 december och 8 januari. VM i Lahtis arrangeras mellan den 22 februari och 5 mars.