Hoppa till huvudinnehåll

Tysk minister bekräftar ny misstänkt för Berlindådet

Tyska inrikesministern  Thomas de Maiziere tror på partiellt burkaförbud
Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière Tyska inrikesministern Thomas de Maiziere tror på partiellt burkaförbud Bild: EPA/DPA Tyskland,thomas de maiziere

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière bekräftar att det finns en ny misstänkt för den dödliga attacken mot en julmarknad i Berlin.

Ministern säger att den misstänkta jagas i Tyskland och inom Schengenområdet. Han avslöjar inga detaljer om den misstänkta.

Ministern varken bekräftar eller förnekar att det rör sig om samme man som tyska medier rapporterat om i dag. Han säger också att mannen är misstänkt, inte nödvändigtvis gärningsman.

Enligt medierapporter är den misstänkta en tunisier vars id-handlingar hittats i förarhytten till den lastbil som användes i attentatet. Sammanlagt 12 människor dödades och nära 50 skadades i attacken.

Enligt en europeisk arresteringsorder som nyhetsbyrån AP tagit del av bör mannen betraktas som farlig och beväpnad. Han har enligt arresteringsordern använt sig av sex olika namn och utgett sig att vara både tunisier, egyptier och libanes.

Den misstänkta varit föremål för utredning

Inrikesministern i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen Ralf Jäger säger att den misstänkta mannen har varit föremål för en utredning om en planerad attack.

Enligt ministern har antiterrormyndigheter utbytt information om tunisiern senast i november. Han utreddes på grund av misstankar om att han förberedde ett allvarligt våldsdåd mot staten, säger Jäger.

Inrikesministern säger att mannen fått avslag på sin asylansökan. Försöken att avvisa honom misslyckades eftersom han inte hade id-handlingar och de tunisiska myndigheterna ifrågasatte uppgiften att han skulle vara tunisier.

Mannen ser också ut att ha använt flera namn, säger ministern. Vidare har personen enligt säkerhetsmyndigheter varit i kontakt med islamistiska nätverk. Flera av uppgifterna om den misstänkta överensstämmer med pressrapporter om personen tidigare i dag.

Regeringen öppnar för fler övervakningskameror

Den tyska regeringen har godkänt ett lagförslag som luckrar upp landets strikta bestämmelser om videoövervakning. Åtgärden har planerats i flera månader och godkänns nu bara två dagar efter attacken i Berlin.

Enligt lagförslaget ska större hänsyn tas till skydd av liv, hälsa och frihet då myndigheterna tar ställning till att tillåta videoövervakning på offentliga platser. De tyska dataskyddsbestämmelserna har varit mycket stränga.

För att bli lag måste förslaget godkännas av parlamentet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes