Hoppa till huvudinnehåll

Ge skinkfettet till välgörenhet

Skinka i ugn.
Skinka i ugn. Skinka i ugn. Bild: missydee / Stockimo / Alamy ugn,ugnsrätter

Stekfettet från flera miljoner julskinkor kan bli biobränsle om kampanjen Skinktricket blir populär. Idén är att utnyttja fettet som annars slängs bort och använda inkomsterna från bränsleförsäljningen till förmån för barn- och ungdomsarbete.

Det är enkelt att delta i kampanjen, säger Alexandra Peth vid Kemiindustrin där idén till kampanjen kläcktes.

- Efter att man lagat sin skinka tar man skinkfettet och häller det försiktigt i en mjölkförpackning. Det ska helst vara i en förpackning utan aluminium. Sedan tejpar man fast den och för den till närmaste insamlingsplats.

Neste gör biodiesel av skinkresterna och pengarna som kommer från försäljning av bränslet går till Icehearts och Hope, som arbetar med barn och unga. Uppskattningsvis sju miljoner skinkor tillagas i våra kök inför julen och Peth hoppas att så många som möjligt deltar i projektet.

- Man räknar med att stekfettet från en sex kilos skinka ger bränsle för tre kilometers körning. Vi försöker samla in så mycket fettrester att man kunde köra tre gånger kring jordklotet.

Alexandra Peth jobbar vid Kemiindustrin.
Alexandra Peth jobbar vid Kemiindustrin. Alexandra Peth jobbar vid Kemiindustrin. Bild: Yle / Victoria Wirén kemiindustrin

Besvärliga rester

Stekfett från julskinkor orsakar mycket huvudbry i hushållen. Fettet stelnar när det svalnar, vilket kan leda till stopp i rören om man häller ut stekfettet i lavoaren eller toalettskålen. Rådet har varit att kasta fettresterna bland bioavfallet eller komposten.

Nu kan man alltså också ta tillvara fettet, som annars kastas bort.

- Det började som ett skämt, men sedan blev det allvar eftersom vi vill främja cirkulär ekonomi och ta det till en praktisk nivå, säger Peth.

Cirkulär ekonomi handlar om att utnyttja råvaror bättre så att det uppstår mindre avfall. Och stekfett från skinkor har hört till de råvaror som inte ännu har fått den uppskattning fettet förtjänar, resonerade man vid Kemiindustrin.

Tiina Martikainen som är ute och köper julskinka lyser upp när hon hör om projektet.

- Det är bra om man kan utnyttja fettet, när man alltid funderar på var man kan kasta det. Det låter riktigt fint!

Stekfett från julskinkor samlas in på 18 orter runt om i Finland. Information om kampanjen hittar du här på finska.

Alexandra Peth tittar efter om det redan finns skinkfett i sopkärlet.
Alexandra Peth tittar efter om det redan finns skinkfett i sopkärlet. Alexandra Peth tittar efter om det redan finns skinkfett i sopkärlet. Bild: Victoria Wirén / Yle sopsortering,återvinning,kampanjföring