Hoppa till huvudinnehåll

Österbottningarna är bra på återvinning

Pappersinsamling
Miljöchef Johanna Penttinen-Källroos på Stormossen. Pappersinsamling Bild: Yle/Nina Bergman returpapper,pappersinsamling,återvinning,återvinningsmaterial

Österbottningarna har blivit bättre på att sortera sitt avfall. Det visar avfallsbolaget Stormossens analys som baserar sig på dryga 130 lastbilslass med sopor som avfallsbolaget undersökte i somras. Miljö- och kvalitetschef Johanna Penttinen-Källroos är nöjd.

- En sak som har påverkat mycket är att folk har börjat använda fyrfackskärl på gårdsplanerna och där kan man sortera bioavfall skilt redan på gården vid egnahemshuset.

Det är framförallt bioavfall som hushållen blivit bättre på att sortera rätt. I fjol var 80 procent av bioavfallet rätt sorterat, men i årets analys var till och med 90 procent av bioavfallet rätt sorterat.

- Det som har minskat är förpackningar och plast bland bioavfallet. Folk har börjat sätta det i brännbart avfall.

Men fortfarande kunde folk bli bättre på att sortera bioavfall. Bland det brännbara avfallet finns nämligen upp till 15 procent bioavfall som alltså kunde användas till biobränsle och kompostjord i stället för att brännas upp.

Miljöchef Johanna Penttinen- Källroos på Stormossen.
Miljöchef Johanna Penttinen- Källroos på Stormossen. Miljöchef Johanna Penttinen- Källroos på Stormossen. Bild: Yle/Malin Hulkki johanna penttinen-källroos

Injektionsnålar bland brännbart avfall

Det som man helt sluppit bland det brännbara avfallet är mediciner, vilket naturligtvis är bra. Inte heller farligt avfall har funnits bland det brännbara avfallet.

Ett litet bekymmersmoment är ändå att man de senaste åren haft problem med injektionsnålar bland det brännbara avfallet.

- Så som det är i dag behöver inte apoteken ta emot sprutor. Någonting har ändrat där. För de som jobbar är det inte alls trevligt med sprutor i avfallet.

Har man injektionsnålar ska man sätta dem i ett skilt kärl och ta dem till Stormossens återvinningsstation som tar emot dem. Det finns också särskilda förpackningar som är till för just använda injektionsnålar och sprutor.

Mera plaståtervinning i framtiden

I Vasaområdet finns i dag tre återvinningsställen för plast och de administreras inte av Stormossen utan av Rinki Oy som sköter förpackningsåtervinning. Men också Stormossen har planer på att börja återvinna plast.

- Vi får inte mycket kontakter angående plast men vi kommer att satsa mera på det här i framtiden. Vi kommer att göra ett försök nu nästa år och börja samla in plats här på Stormossens återvinningsstation. Om det finns intresse så kanske vi utvidgar det till flera stationer.

När det gäller avfall som kommer just under julsäsongen påminner Johanna Penttinen-Källroos om att bland annat elljusstakar är elektronikavfall och inte brännbart avfall.

- I brännbara avfallet har vi hittat en hel del elektronikskrot.

Nöjda kunder

Stormossen har också gjort en kundundersökning som visar att kunderna är mycket nöjda med avfallsbolaget som fick skolvitsordet 8,5.

Det kunderna var speciellt nöjd med var personalens vänlighet och tjänstvillighet och ekopunkterna. I nästa kundundersökning har Stormossen som ambition att få skolvitsordet 9-.

- Alltid kan man förbättra kundbetjäningen och ekopunkterna. Många tyckte också om våra webbsidor och vår kundtidning.

Läs också