Hoppa till huvudinnehåll

Så mycket ljus får du för pengarna

Stearinljus som brinner.
Stearinljus som brinner. Bild: Marcus Rosenlund stearinljus,ljus (konkret icke-levande objekt)

Vad vore julen utan stearinljus? Väldigt mörk och dyster, även om vi inte längre är beroende av levande ljus för att överhuvudtaget se någonting så här års, i motsats till våra förfäder.

Det är relativt få numera som ids stöpa sina egna ljus, även om det i princip är rätt så enkelt och roligt. Så vi går till närbutiken och köper färdiga ljus för en billig slant.

Men vad får vi för pengarna? Håller ljusen löftena på förpackningen? Vi gick ut och köpte kronljus av fem olika märken och testade saken.

Dessa ljus hamnade i butikskassen:

1. Pirkka

10 st/ förpackning
pris: 3,49 e (35 cent/ljus)
Material: 100% stearin
Utlovad brinntid: 7 h

2. Flying Tiger

(dansk design- och prylbutik)
Säljs i lösvikt
Pris: 50 cent/ljus
Material: Paraffin
Utlovad brinntid: 11 h

3. Lidl

10 st / förpackning
Pris: 2,69 e (27 cent/ljus)
Material: Uppges inte
Utlovad brinntid: 7 h

4. Liljeholmens

(Clas Ohlson)
40 st / förpackning
Pris: 16,99 e (42 cent /ljus)
Material: 100% stearin
Utlovad brinntid: 7h

5. Havi

Pris 2,45 e (49 cent/ljus)
5 st / förpackning
Material: 100% stearin
Utlovad brinntid: 7 h

Stearin vs. paraffin

Stearin tillverkas främst av animaliskt fett, men också av vegetabiliskt fett, till exempel palmolja. Veganer kanske hur som helst vill undvika stearinljus eftersom de kan innehålla slaktrester.

Det är lätt att tänka sig att stearinljus har funnits sedan hedenhös, men det var så pass sent som år 1818 som den franske kemisten Michel Eugène Chevreul upptäckte att stearin lämpar sig för ljusframställning. Diverse papperskrig kring patent och liknande fördröjde premiären till 1830.

Paraffin är i princip en härdad variant av vaselin, det tillverkas av biprodukter från raffineringen av råolja, så paraffinljus är trygga för veganer men anses ha en lägre kvalitet än stearinljus. Norska Folkhälsoinstitutet varnade till exempel 2014 för att användandet av paraffinljus försämrar inomhusluften till den grad att det är jämförbart med passiv rökning. Det här fick många tillverkare att byta material från paraffin till stearin.

Illa för inomhusluften

Brännandet av alla sorters ljus ger hur som helst upphov till småpartiklar och gaser som är mer eller mindre skadliga för hälsan. De så kallade doftljusen är speciellt farliga i det här avseendet. Vill man försäkra sig om att köpa ljus med så liten inverkan på inomhusluften som möjligt ska man köpa ljus som är märkta med svanen. Det garanterar högklassiga råvaror och utsläpp som håller sig inom godkända gränser.

Man kan själv bidra till att hålla utsläppen nere genom att se till att ljusen inte sotar och ryker. Ju mer rök, desto mer skadliga partiklar.

Men till saken nu, det vill säga vårt test (vill du se hur det gick till, klicka på videon högst upp i artikeln):

Brinntiden för respektive ljus:

1. Flying Tiger: 11 h 50 min.
2. Liljeholmens: 8 h 15 min.
3. Pirkka: 8 h 5 min.
4. Lidl: 8h 0 min.
5: Havi: 7 h 30 min.

Alla ljus höll alltså vad de lovande beträffande brinntid. De flesta överträffade den utlovade tiden med råge. Av sjutimmarsljusen var Liljeholmens bäst med 8 timmar och 15 minuter medan Havi hamnade längst ned i tabellen med 7 timmar och 30 minuter.

Alla ljusen brann med klar, stadig låga. Inget av ljusen rykte eller avgav någon markant lukt.

Mest valuta för pengarna

Så här många cent betalar du för varje timme som ditt ljus brinner:

Lidl: 3,4
Flying Tiger: 4,2
Pirkka: 4,3
Liljeholmens: 5,1
Havi: 6,5

Ser man enbart på ljustimmar per euro så vann alltså Lidls kronljus och Havi var sämst, men då bör man kanske ta i beaktande att Havis ljus är tillverkade av 100% stearin, i Finland, medan Lidl inte uppger materialet i sina ljus och tillverkningen sker i Ungern. Det är upp till var och en att besluta vad man är beredd att betala för.

Och kom ihåg: den viktigaste egenskapen hos ett ljus är att det är omsorgsfullt släckt när man går och lägger sig eller åker hemifrån, och att det hanteras tryggt så att brandkåren inte behöver göra ett hembesök.

Nyligen publicerat - Vetenskap