Hoppa till huvudinnehåll

Stora smedjan får ny ägare

Stora smedjan i Böle.
Stora smedjan i Böle. Bild: Yle stora smedjan

Yle och Rundradions pensionsstiftelse undertecknade 21.12.2016 ett avtal om försäljning av Stora smedjan och byggnaden övergick samma dag i pensionsstiftelsen ägo.

“Yle har de senaste åren minskat på sina kontorslokaler och att avstå från Stora smedjan är ett naturligt steg på den här vägen. Yle koncentrerar sig på sitt kärnuppdrag, och en minskning av fastighetskostnaderna är en viktig del av en god resurshantering. Digitaliseringen och informationstekniken gör arbetet smidigare och rörligare vilket innebär att behovet av kontorslokaler blir mindre”, säger produktionsdirektör Janne Yli-Äyhö som ansvarar för Yles fastigheter.

Yles personal har också minskat. Yle har för tillfället under 3000 anställda och då Stora smedjan stod färdig år 1993 uppgick Yles personal till nästan 5000 personer. I Böle arbetar knappt 2000 Yleanställda.

Yle flyttar ut från Stora smedjan senast 1.4.2017. VR Groups huvudkontor blir hyresgäster i Stora smedjan och flyttar in 1.5.2018. Delar av byggnaden görs till gemensamma utrymmen för VR Group och Yle.

“Pensionstiftelsen har haft som mål att öka andelen fastigheter bland sina investeringstillgångar och Stora smedjan lämpar sig väl för det här ändamålet. Att VR Group blir hyresgäster i Stora smedjan är en utmärkt lösning för oss”, säger Harri Lemmetti, som är verkställande direktör på Rundradions pensionsstiftelse.

Bolaget