Hoppa till huvudinnehåll

Trump vill stärka den nukleära arsenalen

Donald Trump i huvudstaden Washington i juni 2016.
Donald Trump i huvudstaden Washington i juni 2016. Bild: EPA/JIM LO SCALZO Donald Trump,USA, Presidentvalet i USA 2016

USA:s tillträdande president Donald Trump vill kraftigt stärka och utöka landets kärnkapacitet tills resten av världen tar sitt förnuft till fånga då det gäller kärnvapen.

Trump uttalade sig i frågan på Twitter och preciserade inte vilka åtgärder USA ska vidta eller vilka åtgärder som har vidtagits ute i världen.
Hoppa över Twitterpostning


På övergångsteamets webbsida sägs att Trump känner igen de katastrofala hot som kärnvapen och cyberattacker utgör och att Trump kommer att modernisera den nukleära arsenalen för att försäkra att den fortsätter att vara en effektiv avskräckare.

Trump kommentar avviker bjärt från president Barack Obamas uttalande i Prag år 2009, då Obama uppmanade till att förstöra alla kärnvapen.

USA har för närvarande omkring 7 000 kärnstridsspetsar, bara Ryssland har ett par hundra fler.

Under valkampanjen sade Trump att det största problemet vi har nu är de ökande kärnarsenalen och att någon galning går ut och skaffar kärnvapen.

- Det är det största enskilda problemet för vårt land just nu, sade Trump under kampanjen.

Försvarsministeriet Pentagon vill modernisera alla tre attackvapen som USA har, det vill säga interkontinentala ballistiska missiler, u-båtar och bombplan. Experter har uppskattat att det kan kosta en biljon dollar under de följande 30 åren.

Trump lovade också under valkampanjen att han ska sänka skatterna och minska statsutgifterna.

Också Rysslands president Vladimir Putin sade i dag att han vill förstärka Rysslands kärnvapenpotential

Läs också