Hoppa till huvudinnehåll

Två i personalen på Kvarnbackens skola i Borgå omplaceras på grund av inneluften

Skylt framför Kvarnbackens skola
Två personer från personalen i Kvarnbackens skola i Borgå kommer att omplaceras i andra svenska skolor från och med årsskiftet. En del lärare och elever har upplevt symptom av att vistas i skolbyggnaden. En undersökning av inneluften startar i januari. Skylt framför Kvarnbackens skola Bild: Yle/Jeannette Lintula lågstadieskola

Det kan ta hela vårterminen innan större åtgärder vidtas med tanke på inneluften i Kvarnbackens skola i Borgå. Skolans Hem och Skola-ordförande oroar sig för barnens och personalens hälsa.

- Det är ju en lång tid vi får vänta på åtgärder, men vi får vara glada för att någonting börjar hända. Men visst är jag orolig. Det kan ju bli bestående men för dem som har symptom, säger Cecilia Holmén-Lönnberg, ordförande för Kvarnbackens Hem och Skola.

Hon konstaterar att det tycks ta sin tid innan sådana här frågor får en lösning.

Cecilia Holmén-Lönnberg.
Cecilia Holmén-Lönnberg, ordförande vid Kvarnbackens Hem och Skola, är orolig för situationen i skolan. Cecilia Holmén-Lönnberg. Bild: Cecilia Holmén-Lönnberg cecilia holmén-lönnberg

Stannar lärarna kvar?

Skolan har haft en konsult på besök under onsdagen, som ska göra upp en plan för vilka undersökningar som ska göras i byggnaden under våren. I slutet av januari startar en stor inneluftsundersökning i hela byggnaden.

När utredningarna är klara vidtas åtgärder om sådana behövs. Under hösten har speciellt personalen i skolan uppvisat symptom, säger Kvarnbackens skolas rektor Anne Smolander.

Cecilia Holmén-Lönnberg hoppas att lärarna inte kommer att söka sig bort från skolan på grund av situationen. Att hitta ersättare kanske inte är det enklaste.

- Vem vill komma till en skola där det finns problem med inneluften? Knappast någon, säger hon.

Ryggsäckar på golv i skola
Ryggsäckar på golv i skola Bild: Yle/ Hanna Sjöström skola

Två personer omplaceras i andra skolor från och med årsskiftet

Utbildningsdirektör Rikard Lindström säger att han som bäst undersöker olika alternativ för den personal som inte kan vistas i Kvarnbackens skola.

I samarbete med företagshälsovården kommer man att fundera på olika lösningar. Det handlar antingen om en flytt inom skolhuset, en flytt inom bildningsväsendet eller inom staden.

Lindström har utrett vad det finns för behov inom olika svenska skolor i Borgå under våren. Två personer från Kvaba kommer att omplaceras i andra svenska skolor från och med årsskiftet.

Utbildningsdirektör Rikard Lindström
Utbildningsdirektör Rikard Lindström har utrett alternativ för personal som inte kan vistas i Kvarnbackens skola (arkivbild). Utbildningsdirektör Rikard Lindström Bild: Yle/Jonas Blomqvist rikard lindström

Huvudvärk och svidande ögon

Holmén-Lönnberg konstaterar att också en del barn har uppvisat symptom, men att de är diffusa och att det är svårt att veta exakt vad de beror på.

- Barnen är hesa, har huvudvärk, är trötta eller lider av svidande ögon. Och man stannar ju kanske inte hemma i första taget av de här orsakerna. Barnen kan inte bli sjuklediga på samma sätt som de vuxna. Barnen behöver ju ändå sin undervisning.

Upplever då föräldrarna att de får veta tillräckligt mycket om inneluftssituationen i skolan?

Informationsgången mellan skolan och Hem och Skola-föreningen har enligt Holmén-Lönnberg börjat fungera bättre nu.

- Nu har vi börjat få information från skolan, tidigare har det inte varit så. Skolan har insett att det är bättre att informera oroliga föräldrar om vad som pågår än att låta bli att prata om problemen, konstaterar hon.

Lågstadie elever som sitter och skriver
En del elever har fått huvudvärk eller andra symptom av att vistas i skolan (illustrerande arkivbild). Lågstadie elever som sitter och skriver Bild: Yle/Jeanette Winberg lågstadie elever

Hem och Skola vill veta mer om arbetsgruppens beslut

Holmén-Lönnberg säger att det är mycket viktigt med information, för att föräldrarna ska få veta vad som händer och vilka åtgärder som vidtas.

Hem och Skola i Kvaba har ännu inte någon representant i den inneluftsarbetsgrupp som arbetar med Kvarnbackens skolas situation, något som föreningen har påpekat.

- Vi har faktiskt just meddelat skriftligen att vi gärna vill ha någon representant i gruppen, eller att vi åtminstone vill ha protokollen från gruppens möten så att vi vet vad man fattar beslut om.

Eftermiddagsverksamheten flyttas till Borgågården efter jullovet, och Holmén-Lönnberg är glad för att en lösning på det här problemet hittades innan jul.

I det här skedet har Hem och Skola vid Kvaba inte diskuterat om eventuella andra åtgärder. Holmén-Lönnberg konstaterar att det största problemet nu har blivit löst, det vill säga eftermiddagsverksamheten.

- Efter det här samlar vi nya krafter och ser vad som händer till näst, om flera personer får symptom och vad vi då ska göra.

Kvarnbackens skola under vinter
Kvarnbackens skola under vinter Bild: Yle/Jeannette Lintula skola

"Hoppas att orsaken kommer fram"

Kvarnbackens skola drabbades av problem med inneluften för några år sedan, men efter en omfattande renovering verkade allt vara frid och fröjd. Under den här hösten klarnade det att så inte verkar vara fallet.

Holmén-Lönnberg hoppas verkligen att skolan snart ska bli kvitt sina problem med inneluften för gott.

Rektor Anne Smolander hoppas också att det inte handlar om större problem som ligger bakom symptomen.

- Det är verkligt tråkigt att symptomen kommer på nytt. Nu får man bara hoppas att orsaken kommer fram och att problemen går att åtgärda ganska lätt.

Mathias Gustafsson intervjuade rektor Anne Smolander i den lokala morgonsändningen i Yle Vega Östnyland 22.12

Kvarnbackens skola
Kvarnbackens skola Bild: Yle/Madeleine Boström kvaba

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland