Hoppa till huvudinnehåll

Tysk minister: Den misstänktes fingeravtryck fanns inne i förarhytten

minnesplats för offren i terrorattacken i berlin
minnesplats för offren i terrorattacken i berlin Bild: EPA/RAINER JENSEN Berlin,attacken i Berlin 2016,terrorism

I Berlin har julmarknaden som utsattes för ett terrordåd i måndags nu öppnat för allmänheten igen. Samtidigt stärks misstankarna om att det var en 24-årig tunisier som utförde lastbilsattacken.

Den tyske inrikesministern bekräftade på torsdagen att den misstänktes fingeravtryck fanns inne i förarhytten till den lastbil som användes vid attentatet. Enligt inrikesminister Thomas de Maizière antyder bevisen att den misstänkte är gärningsmannen.

Den tunisiske man som misstänks för lastbilsattacken i Berlin var också bekant för amerikanska myndigheter, skriver tidningen New York Times och hänvisar till anonyma myndighetskällor.

Anis Amri fanns på den amerikanska flygförbudslistan eftersom han hade gjort sökningar på internet om bombtillverkning.

24-åringen hade också haft kontakt med en representant för terrorrörelsen IS minst en gång genom smarttelefonsapplikationen Telegram Messenger.

Myndigheterna ska först ha kommit honom på spåren eftersom han hade haft kontakt med den radikala predikanten Abu Walaa. Walaa greps i början av November misstänkt för att ha rekryterat terrorister och för att öppet stöda IS.

Stor belöning har utlovats

Tolv personer dödades när gärningsmannen körde en lastbil in i en folksamling på julmarknaden på Breitscheidplatz i Tysklands huvudstad Berlin.

På torsdagen började det se ut som innan attacken i måndags - de små stånden öppnade igen och människorna återvände.

Skillnaden är ljushavet, blommorna och de stora betonggrisarna som har placerats ut för att hindra att något liknande händer igen.

Den misstänkte gärningsmannen har använt sig av flera olika identiteter, men den tyska polisen hittade hans plånbok i den polskregistrerade lastbilen som användes i attacken.

efterlysning från tyska polisen på terrormisstänkte anis amri
efterlysning från tyska polisen på terrormisstänkte anis amri Bild: EPA/BKA / HANDOUT terrorism,anis amri,Berlin

Amri hade skjutit och knivhuggit den polska lastbilschauffören som verkade ha försökt kämpa emot in i det sista. Den misstänkte hade sedan rymt med sitt vapen och är fortfarande på fri fot.

Polisen säger att han är beväpnad och farlig, och har lovat 100 000 euro i belöning för tips som leder till att han grips.

På onsdagen blev det klart att tyska myndigheter hade haft honom under uppsikt just på grund av misstankar om att han planerade ett terrordåd.

Utredningen lades ändå ner eftersom bevisen var bristfälliga.

Borde egentligen redan ha utvisats

Amri kom till Tyskland i juli 2015 och sökte asyl i april i år, men fick avslag på sin ansökan.

Det var meningen att Amri skulle utvisas, men utvisningen hade ännu inte verkställts på grund av Amris bristfälliga resedokument.

Han har också dömts för våldsbrott i sitt hemland Tunisien och i Italien, där han suttit fyra år i fängelse.

Myndigheternas agerande i samband med terrorattacken har väckt både diskussion och många frågor i Tyskland.

Det ska ha tagit nästan ett dygn för utredarna att hitta plånboken med den misstänktes dokument, vilket har väckt mycket kritik.

Att han lyckades genomföra attacken trots att han var under myndigheternas uppsikt har också väckt farhågor om att det tyska systemet har liknande brister som det belgiska och franska, där personer kända för myndigheterna har lyckats genomföra förödande terrordåd.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes