Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterförbundet: HOK-Elanto borde ta ställning mot päls

sokos varuhus
Andelslaget HOK-Elanto som verkar i huvudstadsregionen har två Sokos-varuhus, ett i centrum av Helsingfors och ett i köpcentret Kaari. sokos varuhus Bild: YLE/Tobias Silvander sokos

Vänsterförbundets Dan Koivulaakso har lämnat in ett initiativ om att HOK-Elanto borde binda sig till att lämna bort äkta päls från sortimentet i huvudstadsregionens Sokos-varuhus. Sokos-kedjan har redan beslutat om att tillfälligt lämna bort pälsprodukterna.

Den 8 december meddelade Sokos-kedjan att de inte mera säljer päls av etiska skäl. Följande dag kom det en precisering från bolaget, som meddelade att pälsprodukter inte är lönsamma för varuhuset.

Dan Koivulaakso vill att HOK-Elanto ska understryka att det var ett etiskt val att lämna bort pälsprodukter från Sokos hyllor.

- Jag uppmanar HOK-Elantos Sokos-varuhus att avsluta all bruk av päls och pälsprodukter nu och i framtiden. Jag vill att HOK-Elanto uppmanar hela S-gruppen att göra lika i resten av Finland, och gör det av etiska skäl för att betona att det här inte är en hållbar industrigren. Pälsnäringen skadar både miljön och djur, säger Dan Koivulaakso (VF) som är ledamot i HOK-Elantos fullmäktige.

Dan Koivulaakso (vänstern) kandidat i Helsingfors
Dan Koivulaakso, Vänsterförbundet. Dan Koivulaakso (vänstern) kandidat i Helsingfors Bild: Yle/Marika Mäklin riksdagsvalet kandidater i helsingfors

Men om Sokos redan har dragit in pälsprodukterna, vad är skillnaden mellan det som du föreslår och det som redan har skett?

- Det handlar om ett otydligt meddelande i medierna när man gick ut för att rätta sina tidigare utsagor på basis av påtryckningar från Centerpartister och Samlingspartister. Jag tycker det var lite osakligt helt enkelt. En stark lobbyindustri gick åt ett etiskt val, och sedan rättade de det till att det inte var ett etiskt val. Jag vill understryka att det var ett etiskt val, säger Koivulaakso.

Sokos-kedjans egna beslut att dra bort päls ur försäljning

Enligt Yle Uutiset har S-gruppen inte en policy när det gäller den inhemska pälsnäringen. Beslutet om att dra bort pälsen ur Sokos sortiment handlade om att Sokos-kedjan gjorde ett självständigt beslut som baserade sig på pälsprodukternas efterfrågan.

- Den här preciseringen gällde snarare det att det var Sokos-kedjan som fattade ett beslut, man började sedan tolka saker och ting att gäller det här hela S-gruppen eller enskilda handelslag. Ett sådant generellt ställningstagande finns inte, det var Sokos-kedjans beslut, säger informationschef Ralf Nyberg på HOK-Elanto.

Kan HOK-Elanto besluta om att pälsprodukter permanent dras bort från huvudstadsregionens Sokos-varuhus om det kommer tillbaka i andra delar av landet?

- Visst kan man göra på det sättet också, handelslagen har rätt att fatta beslut här. Men i många fall koordinerar man verksamheten och gör vissa linjedragningar som kan tas upp av hela gruppen, säger Ralf Nyberg på HOK-Elanto.

Sokos har inte någon pälsavdelning, det är fråga om fyra produkter med pälsdetaljer som ska dras ur försäljning vid årsskiftet. Det finns två Sokos-varuhus i huvudstadsregionen, ett i centrala Helsingfors och ett i köpcentret Kaari.

HOK-Elantos fullmäktige har sitt följande möte på våren. Enligt Koivulaakso har Vänsterförbundets grupp på fyra ledamöter undertecknat initiativet.

Läs mera:

Sokos slutar sälja pälsvaror - Centerledamöter kritiska

Sokos tar inte längre in äkta pälsar eller pälsvaror i sitt sortiment. Beslutet motiveras med att kunderna blivit allt mer etiskt medvetna. Centerledamöter anser att beslutet är populistiskt och inkonsekvent.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen