Hoppa till huvudinnehåll

Bybutikerna i skärgården kämpar för sin överlevnad

Björkö handel i Houtskär.
Björkö Handel i Houtskär stänger för gott vid nyår. Björkö handel i Houtskär. Bild: Yle/Johanna Ventus houtskär,Lanthandel

Björkö Handel i Houtskär stänger vid nyår och bybutiken i Kirjais i Nagu är till salu. Vid Iniö lanthandel har man fortsättningsvis öppet året runt, men visst är det en utmaning att få en bybytik i skärgården att gå runt konstaterar köpmännen.

Butiken stänger för gott vid nyår

Vid Björkö handel i Houtskär håller man som bäst på att göra sig redo för att vid nyår stänga sina dörrar för gott. Under mellandagarna blir det slutförsäljning men flera hyllor gapar redan tomma.

- Vi försöker sprida ut varorna så det inte ska se så hemskt ut i hyllorna. Men nu tar vi bara in färskvaror och fyller inte på lagren mera, säger Tore Mattsson.

Hyllorna börjar gapa tomma vid Björkö handel i Houtskär.
Hyllorna i Björkö handel börjar gapa tomma. Hyllorna börjar gapa tomma vid Björkö handel i Houtskär. Bild: Yle/Johanna Ventus affärer,Lanthandel,butikshylla

Tore Mattsson är nu inne på sitt 37:e år som köpman i butiken. Han säger sig vara redo för pension men att fatta beslutet att stänga för gott var inte lätt.

- Det känns hemskt att sluta då man hållit på så länge. Det känns hemskt för de trogna kunderna som kommer hit nästan varje dag men också för egen del känns det jobbigt att ge upp den livstil det är att vara köpman.

Att butiken stänger betyder också att Tores syster Britt Karlsson som jobbat i butiken i 36 år nu gör sina sista arbetsdagar bakom kassan.

- Jag har trivts bra med arbetet och att få träffa människor och ge dem bra service. Att sluta känns vemodigt.

De hoppades länge att någon skulle vilja ta över butiken men ingen har hört av sig konstaterar Tore Matsson.

- De flesta i den närmaste omgivningen har sina jobb och är inte beredda att sadla om men jag är nog ändå förvånad att ingen hört av sig för att höra hur verksamheten fungerar och hur ekonomin ser ut. Att butiken stänger känns bedrövligt.

Britt Karlsson och Tore Mattsson utanför Björkö handel.
Britt Karlsson och Tore Mattsson kommer att sakna arbetet i butiken. Britt Karlsson och Tore Mattsson utanför Björkö handel. Bild: Yle/Johanna Ventus björkö handel,Lanthandel,Houtskär

I Björkö och Mossala bor i dag ungefär 150 personer. De går nu miste om både butik och post då butiken också varit det lokala postombudet. Närmaste butik finns i Näsby som ligger 15 kilometer och två färjor bort för Mossalaborna.

Bybutiken i Kirjais till salu

Björkö handel är inte den enda bybutik i Pargas skärgård som riskerar att stänga. Även bybutiken i Kirjais i Nagu är till salu. Butiken drivs av Sara och Einar Wallentowitz men de är nu på jakt efter en ny köpman, någon som kunde utveckla både butiken och gästhamnen.

- Det har varit väldigt roligt och lärorikt att ha butiken, men den största orsaken till att vi slutar är tidsbrist, samt brist på kunskap då det gäller marknadsföring, sa Sara Wallentowitz då Yle Åboland besökte butiken tidigare i höst.

Einar och Sara Wallentowitz vid Kirjais Byhandel med utsikt över gästhamnen.
Sara och Einar Wallentowitz söker en ny köpman som vill ta över butiken i Kirjais. Einar och Sara Wallentowitz vid Kirjais Byhandel med utsikt över gästhamnen. Bild: Yle/Linus Hoffman sara bergqvist

Kirjais Byhandel kommer att ha öppet ännu ett år innan köpmannaparet Wallentowitz slutar.

Lanthandeln i Iniö har öppet året om

I Iniö finns däremot inga tecken på att lanthandeln på orten skulle stänga. Där har man tvärtom de senaste åren satsat på att utveckla verksamheten. Våren 2013 tog företaget Galonis ab över lanthandeln i Norrby med köpman Satu Ojanen bakom rodret. Här finns nu både gästhamn, café och bränsleförsäljning.

Iniö lanthandel.
I Iniö landhandel finns också ett café idag. Iniö lanthandel. Bild: Yle/Johanna Ventus iniö lanthandel

Iona Maaranto har jobbat i butiken sedan sommaren och har också under vintern varit på plats varje dag. Hon trivs bra med jobbet också under lågsäsong.

- På sommaren är här jättebråttom med gästhamnen och butiken och dagarna blir mycket långa. Nu på vintern känner jag nästan varje kund som kommer in vilket känns roligt.

- Jag har jobbat i stora matbutiker i Helsingfors och där hinner man aldrig prata med kunderna. Nu på vintern finns det tid att göra det och jag vet till exempel om en viss kund tycker om en speciell yoghurt och kan se till att beställa just den sorten, säger Maaranto.

Hur mycket kunder det finns i butiken en vanlig dag på vintern varierar mycket berättar Maaranto. De flesta kommer på tisdagar då butiken får in varor och så blir det många beställningar de dagar som m/s Satava tar i land. En viktig orsak till att verksamheten går runt året om trots är det är mindre folk i rörelse på vintern är enlig Maaranto att Pargas stad köper mat från butiken.

- Staden köper mat till skolan, dagis och Aftonro och det är viktigt för oss för att det ska gå runt också vintertid.

iona Maaranto trivs med jobbet vid Iniö lanthandel.
Iona Maaranto trivs i butiken också under vintern. iona Maaranto trivs med jobbet vid Iniö lanthandel. Bild: Yle/Johanna Ventus iona maaranto

Kreativitet krävs

Också i Nagu tror paret Wallentowitz att det är ekonomiskt lönsamt att driva en bybutik året runt. Med två små barn har de själva inte den tid det skulle krävas att satsa på butiken men visst finns det utvecklingsmöjligheter.

- Det har en längre tid redan pyrt att vi måste fundera på något nytt, hur man kunde utveckla gästhamnen, men på sikt är det nog inte vår grej att hålla på med det, säger Sara Wallentowitz.

I Houtskär lyfter Tore Mattsson upp vikten av att vara kreativ som köpman. Till exempel åkte han hem till folk och installerade digiboxar då de var som populärast.

- Man måste vara kreativ och eventuellt syssla med annat än själva butiksverksamheten vid sidan om och det finns det utrymme för här. I fastigheten finns fiberanslutning så man kan utan problem utföra distansarbete beroende på vad man är intresserad av, säger Tore Mattsson.