Hoppa till huvudinnehåll

FBK-aktiv: Håll koll på ljusen under julhelgen

Stearinljus som brinner.
Stearinljus som brinner. Bild: Marcus Rosenlund stearinljus,ljus (konkret icke-levande objekt)

De frivilliga brandkårerna i Östnyland har ofta mer jobb än vanligt under högtider som julen. För att förebygga eldsvådor gäller det för alla och envar att hålla koll på både levande och elektriska ljus.

Lovisa FBK, liksom de andra frivilliga brandkårerna i Östnyland, kommer att ha normal beredskap under julhelgen. Det betyder att de är redo att åka i väg då det händer.

Brandkåristerna brukar ändå ha lite mer jobb under julhelgen, berättar ordförande Mathias Tikander vid Lovisa FBK.

– Här på Lovisasidan har det lyckligtvis inte hänt så mycket värre saker, fastän vi har ett sorgligt exempel från förra året då en man omkom i en lägenhetsbrand, säger Tikander.

Lovisa FBK på utryckning.
Lovisa FBK på utryckning. Bild: Yle/Jonas Blomqvist brandbil,lovisa fbk

Var noga med sladdar och ljusstakar

Enligt Mathias Tikander ska man i allmänhet försöka förebygga olyckor och bränder. Det gäller att vara noggrann och kontrollera både sladdar och ljusstakar.

Levande ljus ska aldrig lämnas oövervakade.

– Egentligen om du går till rummet bredvid så ska du släcka ljusen i det rum du lämnar så att de aldrig lämnas utan vakt. Och så ska de aldrig vara för nära varandra. Många ljus nära varandra blir en stor låga.

Det är just de levande ljusen som är det största problemet, enligt Tikander. Ljusen lämnas obevakade eller bränns på fel plats.

– Många tänker bara att det ska vara så fint som möjligt. Tyvärr har man också sett att folk har levande ljus hängande i gardinstången.

Elektrisk belysning inte ofarlig

Också den elektriska belysningen kan leda till eldsvådor om de inte används på rätt sätt.

Ett vanligt fel är att ha för många elektriska ljus bakom dåliga kontakter, eller att man använder belysning för inomhusbruk ute på gården.

Egentligen om du går till rummet bredvid så ska du släcka ljusen i det rum du lämnar så att de aldrig lämnas utan vakt.― Mathias Tikander

Många elektriska ljus kan också bli väldigt varma, så det lönar sig att fundera på var man har dem.

– På det viset har vi ju bra nu då ledtekniken börjar bli vanligare. De blir inte varma på samma sätt. Det kommer dessutom bruksanvisning med det mesta och det är inte fel på att läsa den och se vad som rekommenderas, säger Mathias Tikander.

Enligt Tikander kan kvalitetsskillnaden på elektriska ljus vara ganska stor.

– Om du tänder en ljusstake och den har lite konstigt ljud, surrar och så där, så ska du nog ganska snabbt stänga av den tillbaka, säger han.