Hoppa till huvudinnehåll

Forskning: Att äta rikligt med skinka och korv kan förvärra astmasymptom

Pålägg
Pålägg pålägg

Det finns ett samband mellan att äta processat kött, såsom skinka, korvar och salami, och att råka ut för förvärrade astmasymptom - som andnöd och trånghetskänsla i bröstet. Det visar en ny europeisk studie.

Kopplingen till mer allvarliga astmasymptom är särskilt stark om man äter processat kött minst fyra portioner i veckan, där en portion till exempel motsvarar två skivor skinka. Det här enligt forskning som publiceras i den ansedda vetenskapliga tidskriften Thorax den här veckan.

De testpersoner som åt minst fyra portioner sådant här kött i veckan hade en 76 procent högre risk att råka ut för förvärrade symptom jämfört med dem som bara åt högst en portion i veckan. Övervikt, som tidigare har kopplats till försämrad astma, stod för bara 14 procent av det här sambandet.

– Nog är det trovärdigt, och det har man sett också tidigare att processat kött kan påverka hälsan negativt. Till exempel cancerrisken ökar. Så visst kan man tro också på det här resultatet, kommenterar lungläkaren och allergologen Heidi Andersén vid Vasa centralsjukhus.

Nitriter kan vara boven

Studiens huvudskribent, forskaren Zhen Li vid det franska universitetet Paris-sud har en teori om vad kopplingen kan bero på.

– Nitriterna i processat kött kan höja kroppens inflammationsvärden. Och astma är alltså en inflammationssjukdom i luftrören, påpekar hon.

Kvinna med inhalator.
Kvinna med inhalator. Bild: iStock/ STEFANOLUNARDI astma,inhalatorer,astmapipa

Orsakssambandet mellan att äta kött såsom skinka och korv och att få värre astmasymptom är inte helt säkerställt, men eftersom det handlar om en långvarig studie på närmare 1 000 personer så är forskargruppen ändå mycket säker på sin sak.

Gruppen har också lyckats ta i betraktande faktorer såsom vikt, kön, ålder, utbildning och fysisk aktivitet.

Mer forskning kommer ändå att behövas för att ytterligare bekräfta kopplingen.

"Minska på intaget"

– Vi rekommenderar att folk skär ned på sitt intag av processat kött, kommenterar Li.

Det gäller inte endast för astmatiker. Flera studier pekar nämligen på att högt intag av sådant här kött kan öka risken för flera kroniska sjukdomar, även om det också måste nämnas att risken totalt sett är relativt låg.

Heidi Andersén drar liknande slutsatser som Zhen Li.

– Det lönar sig att äta mångsidigt och minska mängden processat kött man äter.

Festdukad skinka
Festdukad skinka Bild: YLE Bildtjänst Comstock. festdukning

Men att äta ohälsosamt ibland är inte hela världen. Andersén betonar att man till exempel kan äta skinka på julhelgen utan att behöva bekymra sig.

– Det är de vardagliga vanorna som avgör. Man ska njuta av maten - också julmaten.

Råden i denna artikel är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också