Hoppa till huvudinnehåll

Säkerhetsrådet fördömer israelisk bosättarpolitik

FN:s säkerhetsråd röstar för resolution som fördömer Israels bosättningspolitik
FN:s säkerhetsråd röstar för resolution som fördömer Israels bosättningspolitik Bild: JUSTIN LANE/EPA FN:s säkerhetsråd,omröstningar

FN:s säkerhetsråd har godkänt en resolution som förbjuder Israel att bygga bosättningsområden på ockuperad palestinsk mark. Det blev möjligt efter att USA beslöt att inte använda sin vetorätt, som till exempel den tillträdande presidenten Donald Trump har krävt.

USA lade ändå ner sin röst i säkerhetsrådet.

USA har i allmänhet stött Israel och med sin vetorätt hindrat beslut som fördömer Israel i säkerhetsrådet.

Det var egentligen meningen att man skulle rösta om resolutionen redan på torsdagen, men Egypten som hade gjort utkastet till resolutionen bad om uppskov.

Egyptiska diplomater har till nyhetsbyrån Reuters sagt att orsaken bland annat var påtryckning från Israel och Donald Trump.

Applåder i säkerhetsrådet

Resolutionen godkändes till applåder med 14 röster för, och USA:s nedlagda röst.

Det är den första resolutionen som säkerhetsrådet har antagit gällande Israel och Palestina på åtta år.

Brott mot internationell rätt

Enligt resolutionen bryter Israel genom sin bosättningspolitik flagrant mot internationell rätt. Israels politik har ingen laglig giltighet och man kräver att Israel upphör med allt byggande på ockuperad palestinsk mark och östra Jerusalem.

Den israeliska bosättningspolitiken ses som ett stort hinder för alla fredssträvanden i området eftersom palestinierna anser att de ockuperade områdena är en del av en kommande palestinsk stat.

Som det nu är bor det 430 000 israeliska bosättare på Västbanken och 200 000 i östra Jerusalem som palestinierna ser som huvudstad i ett blivande Palestina.

Den senaste ronden fredssamtal mellan Israel och palestinierna kollapsade år 2014.

Israel och Trump kritiserar

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu fördömer den - som han säger - skamliga resolutionen i säkerhetsrådet. Netanyahu säger att Israel inte kommer att följa villkoren i resolutionen.

USA:s tillträdande president Donald Trump som ville att USA skulle lägga in sitt veto säger för sin del i en tweet att saker och ting kommer att se annorlunda ut efter den 20 januari, då han alltså tillträder posten.

Läs också